Графіки відключень та генератори для котелень: як Одещина готується до можливих блекаутів?

В Одеській області триває підготовка до зими: для підвищення надійності електропостачання енергетики оновили 756 енергетичних об’єктів та понад дві тисячі кілометрів ліній електропередачі.

Про це під час брифінгу 16 жовтня повідомив генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор’єв.

Скільки відновили пошкоджених обстрілами об’єктів на Одещині?

Дмитро Григор’єв розповів, що за час повномасштабного вторгнення в області зруйнували чи пошкодило 107 об’єктів електромережі. Як зазначив очільник компанії, наразі всі їх відремонтували, а там, де це було неможливо, клієнтів перемкнули на інші джерела живлення.

До кінця року у ДТЕК Одеські електромережі планують оновити ще 126 енергооб’єктів, випробувати 174 кабельні лінії, відремонтувати 249 кілометрів ліній та розчистити від чагарників 370 кілометрів повітряних трас вздовж ліній електропередачі.

Очільник компанії додав, що енергетики працюють також над фізичним захистом об’єктів електромереж на випадок обстрілів.

Чи створили вже графіки відключень?

Дмитро Григор’єв прокоментував й інформацію щодо графіків відключень. За його словами, такі графіки у компанії створюють щороку, однак застосовують лише у випадку блекауту:

Відкрию вам таємницю: жодного дня енергетика не працює без наявності протиаварійних графіків. Їх багато, вони розробляються і щороку затверджуються одні графіки, які складаються на завдання, поставлені компанії, набирають чинності, і так щороку. Це було до війни, це попри війну і це буде після війни. Тому жодного дня без графіка немає, але на сьогодні вони не застосовуються”, – прокоментував Григор’єв.

Чи готова інфраструктура Одеської області до можливих відключень?

Як розповів під час брифінгу директор департаменту систем життєзабезпечення та енергоефективності Одеської ОВА Антон Шалигайло, в області за рік удесятеро виросла кількість забезпечення генераторами об’єктів критичної інфраструктури, як от насосних станцій та котелень. Він додав, що у містах наразі 97% котелень мають альтернативу в електропостачанні, триває робота над джерелами живлення ще для двох. У сільській місцевості рівень оснащеності котелень альтернативним живленням складає 82%.

Він уточнив, що в регіоні проводилися навчання та моделювання ситуації екстреного відключення електроенергії, зокрема, перевіряли наявність та справність генераторів на об’єктах критичної інфраструктури. Також він додав, що наразі на 90% об’єктів заготовлено палива для генераторів на п’ять діб.

Джерело – Суспільне

2 thoughts on “Графіки відключень та генератори для котелень: як Одещина готується до можливих блекаутів?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *