Бородінська громада презентувала свій потенціал на Національному дні вина у Молдові

7-8 жовтня у столиці Молдови, місті Кишиневі, проходив Національний день вина. Це особливе свято для наших сусідів, адже демонструє потенціал місцевих виноробів з рідних куточків держави. У святкуванні взяли участь 94 виноробні компанії, – це рекордна кількість, зазначають в Національному бюро винограду і вина (Молдова). Уперше свою продукцію на фестивалі презентували й виробники з України: винороби з південих громад Одещини. 

Вино, туризм і економіка – одразу у кількрх сферах демонструють свою міжнароду співпрацю учасники “Бессарабського технологічного хабу”, які й стали ініціаторами візиту української делегації на Національне свято вина, що відбулося вже 22-й раз у молдавській столиці, Кишиневі.

Український стенд на святі представляв голова Бородінської громади Іван КЮССЕ, засновник Центру етнографічного компексу “Фрумушика-нова” Олександр ПАЛАРІЄВ, який презентував нові вина власного виробництва та ще один виробник з Болградщини Юрій ТіНТУЛОВ,  ТМ “Вілла Тінта”.

МолдоваУкраїнські вина високо оцінили поціновувачі з Молдови, серед яких – професіонали виноробної галузі. Атмосферу піднесення і доброзичливого настрою не зіпсувала навіть погода, яка раптово змінилася в суботу, затягши хмарами сонячне небо. Особливим моментом стали хвилини, коли до стенду українців підійшла Президентка Молдови Майя САНДУ,  висловивши слова підтримки виноробам та усім українцям, які зараз виборюють Свободу для своєї землі.

МолдоваНа урочистому відкритті заходу були нагороджені «Люди вина» – ті, хто розвиває та підтримує виноробну галузь Молдови.
Президентка країни Майя Санду, міністр сільського господарства та харчової промисловості Володимир Боля, директор Національного офісу винограду та вина Єлизавета Бряхне, голова місії USAID у Молдові Джефф Брайан взяли участь у церемонії нагородження.
МолдоваСтенд українського вина опинився в центрі уваги, зібравши лави прихильників та гурманів. Підтримували виноробів Посол України в Республіці Молдова Марко Шевченко разом дружиною Олесею Шевченко. Також на стенді зібралися представники Міжнародного жіночого клубу Молдови, радник Президента Республіки Молдова у сфері культури Анжела Брашовяну, директорка з винної індустрії та туризму проекту USAID для Конкурентоспроможності та стійкості сільської місцевості у Молдові Діана Лазар, Директор Національного офісу винограду та вина Єлизавета Бряхне.
Молдова Прямо з українського стенду в режимі відеоконференції спілкувалися Міністр сільського господарства та харчової промисловості Республіки Молдова Володимир Боля та Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

 

МолдоваВ рамках виставки відбулись професійні дегустації для виноробів Молдови. Скуштували й українське вино, від засновника Центру етно-екотуризму “Фрумушика-Нова” пана Паларієва, який віднедавна виробляє й однойменні напої. За його словами, молдавських поціновувачів найбільше здивували “Сухолиманський”, “Одеський чорний” та “Цитроний Магарича”.

Зворушені увагою жителів Молдови до українського вина та щирою цікавістю до нас президентки Майї Санду, вона найдовше затрималась саме біля нас, це було настільки приємно! А ще незабутнім моментом стало те, що ми на цій виставці зустріли… нащадків виселених у 1946 році жителів Фрумушики-Нова, нашого села, яке ми відновили у пам’ять про своїх предків на тарутинській землі”, – поділився Олександр Паларієв.

Культурний майданчик України представив голова Бородінської громади Іван Кюссе, який приїхав не сам, а разом з учасниками танцювального колективу “Надрічняночка”, та співачка Ганна Мунтян з Тарутиного, виступи яких здобули вдячні оплески молдовських глядачів.

Через пісню, танець, виноробство, туризм та економіку має розширюватись співробітництво громад на прикодонних територіях, переконані учасники української делегації.

МолдоваНайбільший успіх – це те, що українське вино виявилось цікавим для професіоналів. Звичайно, знавці підходили до нас, куштували, навіть казали, що варто попрацювати над якістю окремих напоїв. А це вже величезний крок, думка серйозних дегустаторів. Були дуже гарні відгуки поціновувачів вина! Та головне навіть не це. А те, що наш проект націлений саме на включення виноробної галузі півдня Одещини у “Винний шлях”, туристичний маршрут, який вже працює в Молдові і в Україні. Це йсервіс, і інфраструктура, і робочі місця, що дуже важливо у цей важкий час”, – розповів СИЛІ ГРОМАД учасник української команди на фестивалі вина Дмитро Петренко.

Участь в заході, увага ключових людей галузі та величезна популярність серед відвідувачів мають стратегічне значення для українських виробників. Така прем’єра – це крок на шляху включення українських виноробів до туристичного маршруту “Винний шлях. Південь Бессарабії”,  як частина транскордонного проєкту Bessarabian Technologic Hub. Наразі у фокусі уваги транскордонний міжрегіональний розвиток за такими напрямками: туризм, інновації у аграрному виробництві, спрощення перетину кордону, екологічні проекти, розповіли учасники української делегації.

Ближчим часом заплановано провести серію зустрічей для обміну досвідом транскордонного співробітництва для прикордонних областей (Львівська, Чернівецька, Івано-Франківська області), а також зустріч під егідою посла України з колегами з Молдови, щоб спільно представляти інтереси в ЄС. Винороби розглядаються як центральні сили майбутнього проєкту.

Зі свята в Кишиневі учасники повернулись додому, наповнені новими ідеями й контактами, а світлини з партнерами з України потрапили у промо-відео Майї Санду, Президентки Молдови:

Виступ колективу “Надрічняночка” з Бородінської громади, відео – Іван Кюссе:

Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Бородінська громада презентувала свій потенціал на Національному дні вина у Молдові

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *