Як це працює? В одеській школі з’явилось перше наземне укриття. ВІДЕО

СИЛА ГРОМАД побувала в одній із шкіл Одеси, ліцей № 41.  Через відсутність підземного сховища ця школа не може обладнати собі укриття. А воно гостро необхідне під час війни. Справа в тому, що освітній заклад знаходиться в низині, на Одеському Пересипу, або як раніше називали цю місцевість – район Більшовик. Усі тутешні будівлі затоплює під час сильних дощів, тому мати сухий погріб чи цокольне приміщення нереально, не дозволяють підземні води. Вийти із ситуації допомогли доброчинці: Благодійний фонд “Рада міст” з Одеси спільно з благодійною організацією “NOVA UKRAINE”.
школа Порожні класи в ліцеї номер 41, що на площі Мічуріна в Одесі. Директорка Ганна КІЩЕНКО  розповідає, як працює школа у військовий час. За списком в ліцеї 482 дитини, проте через відсутність надійного сховища, де діти можуть перебути повітряні тривоги, у закладі не можна навчатись одночасно всім учням. Тому працюють аж у три зміни: перший урок починається о 8.30, а останній закінчується о 18 годині вечора.
Щоб зарадити ситуації і дати змогу дітям сісти за парти, у єдиній на увесь район (Пересипський) школі, до проблеми підключилась “Рада міст”, цеблагодійний фонд з Одеси; він заручився підтримкою ще однієї організації, тож на пришкільній території з’явився ось такий будиночок з будиночками – це наземне укриття за ізральським проектом. Мета якого захистити дітей під час повітряних тривог. Кошти виділив БФ “NOVA UKRAINE”.
“Це сховище обійшлося десь 9,5 тисяч доларів, це монолітне укриття, воно захищає від уламків, але не від прямого попадання, розраховане тільки на 20 осіб, тому школа може працювати тільки в декілька змін. Але тут це єдиний варінт, який зміг допомогти”, – розповіла Ганна КОВАЛЕНКО регіональна координаторка Благодійного фонду “NOVA UKRAINE”.
Борис ЕмельдешТут не можна робити підземні укриття, тому що рівень води на метр від поверхні, тут всі підвали підтоплені, потрібно ставити ще укриття, щоб жителі були захищені. В нас є такий досвід, у прифронтовій зоні, місто Берислав на Херсонщині, ми встановили подібні укриття, це справді рятує життя людей”, – пояснює Борис ЕМЕЛЬДЕШ, голова БО “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “РАДА МІСТ”, президент Всеукраїнської асоціації підприємців.
Треба відзначити, що 41 школа в Одесі у досить гарному матеріальному стані. Напередодні війни, у 2021 році, тут зробили масштабний ремонт. Реконструкцію здійснила Одеська міська рада під патронатом президента України, а кошти виділив Європейський інвестиційний банк. Незважаючи на те, що старий корпус  зведений 1917 року, а новий – у 70-х, зараз тут абсолютно все нове від підлоги до стелі: якісні мережі, двері, коридори, затишні класи, меблі, куточки дитячого розвитку. Придбаний новий харчоблок, чекає школярів красива їдальня, а поряд на вулиці – доглянута територія, два спортивні майданчики, волейбольне поле зі штучним покриттям, і велика спортивна арена, дечасто проходять змагання. Завдяки цим чудовим умовам кількість учнів перед війною збільшилась удвічі, розповіла директорка закладу.
укриття“Дуже вдячні всім хто причетний до встановлення укрииття, в такий важкий час. Діти вже звикли, вони знають, якщо сигнал тривоги, – йти в укриття. Трохи тяжко всім, тяжко коли вночі тривоги, потім треба на навчання, але що робити, ми працюємо далі, користуємось укриттям, а наші вчителі там і уроки проводять”, – поділилася Ганна КІЩЕНКО, директорка ліцею № 41.
Всередині укриття має дві стіни, і хоч у ньому трохи затісно, тут можна перебути небезпеку. Під стінами розмістили стільці, питну воду, підключена електрика, природня вентиляція, біотуалет.
Меценати постарались, щоб діти пішли до школи з 1 вересня. Та вже міркують, як продовжити проект. Адже територія закладу може вмістити ще кілька таких укриттів, а це означає, що більше одеських дітей зможуть відвідувати уроки.
Як шукають альтернативу дистанційному навчанню в Одесі – в сюжеті СИЛИ ГРОМАД:
Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Як це працює? В одеській школі з’явилось перше наземне укриття. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *