Громада без околиць: як живе Кремидівський старостинський округ? ВІДЕО

Село Кремидівка – старовинне село на Одещині, засноване українцями, болгарами, греками та німцями. Розташоване за 20 км від селища Доброслав. Зараз це центр Кремидівського старостинського округу, який з 2020 року увійшов  до складу Доброславської громади. З тих пір тут багато що змінилось і незважаючи на війну, місцевій владі вдається створювати новий громадський простір і  покращувати надання послуг своїм мешканцям.
Як живе Кремидівський старостинський округ, який об’єднав у собі села Христоботове, Благодатне, Степове і Кремидівку, дізналась СИЛА ГРОМАД.
Євгенія Порфирівна Реконвальд живе в Кремидівці з 1972 року, це вже майже 50 літ, – зараз працює старостою і знає про Кремидівку чимало цікавого. Розповідає: тут є все необхідне для життя, дитячий садок, школа, комунальне підприємство, яке постачає воду жителям, будинок культури, відділення пошти, працюють фермерські господарства та магазини. Зміни, які відбулися після того, як Кремидівська чільська рада приєдналась до території Доброславської громади, – разючі. Завдяки децентралізації проклали дороги, створили новий сквер у центрі, відремонтували соціальні об’єкти.
“Майже 3 роки як відносимось до Доброславської громади, значно покращився санітарний стан, ми проводимо щомісячники, покращився культурний розвиток, проведено нові водогони по вулиці Гончара, в селі Христоботове і Степове, здійснили капітальні ремонти доріг по вулицям Павла Чубинського, Шевченка, Відродження”, – ділиться пані Євгенія. 
До речі, одна з версій появи Кремидівки – це спорудження залізниці Одеса—Бахмач, 1910 року. З тих часів і дотепер тут працює залізнична станція Кремидівка на лінії Одеса-Помічна. Нещодавно за кошти місцевого бюджету громада відремонтувала дорогу по вулиці Шевченка, яка тривалий час була в жахливому стані.
Доброслав При виході з вокзалу відкривається центральна площа Кремидівки, тут місцева влада нещодавно створила красивий сквер, зелені ландшафти, квіти, лавки – нове місце відпочинку кремидівців. До дня Незалежності вже 2023 року, відкрили новий пам’ятний знак Захисникам України, полеглим у війні з російськими окупантами. Експозиція символічна: силуети українських воїнів, які загинули, захищаючи рідну землю від ворога, а над ними журавель, що зринає в небо.
Всього у Кремидівському старостинському окрузі налічується 3400 жителів. Ми прямуємо до нової амбулаторії: на перший погляд і не скажеш, що вона сільська. Будівля відновлена буквально з нуля, має впорядковану територію, на першому поверсі працює медперсонал, а на другому громада облаштувала центр для ВПО, врахувала інклюзивність, встновивши спеціальний ліфт-підйомник для людей з обмеженими можливостями.
Нові меблі, медичне обладнання, світлі кабінети, тепла вбиральня – в таких умовах приймають пацієнтів лікарі.Поряд з амбулаторією підприємці відкрили пекарню, радують мешканців кавою та смачною випічкою. 
Дитячий садок “Промінець” – улюблене місце малих кремидівців, але зараз працює в дистанційному форматі. Батьки приводять дітей на майданчик, і дуже чекають, коли зможутьнарешті лишати малечу з вихователями.
Доброслав Дитячі іграшки та спальні вже зачекались на малечу. Всередині – цілий світ дитинства, а на вулиці нещодавно зявилось нове місце відпочинку. Завдяки конкурсу під назвою “Небайдужі”, який щороку проводить Доброславська громада, дитячий заклад подав свою заявку на розгляд і – знайшов спонсорів для створення літньої студії. Гроші виділили місцеві підприємці, а батьки вже доклали рук, щоб втілити ідею в життя, розповіла Інна Робул, завідувачка закладу.
За участь в проекті селищна рада зробила садку подарунок: нові гірки з гойдалками та зелений майданчик. А от у Кремидівській школі завдяки проекту “Небайдужі” цього року з’явився міні-музей під відкритим небом. Одразу ніби потрапляєш в українську казку: стіни розписали у петриківському стилі, встановили плетений тинок із глечиками, дерев’яний млин, виклали річку, криничку, віз з гарбузами. Майстри своїми руками виготовили скульптури для етно-хабу.
Зараз у Кремидівській школі навчаються молодші школярики. Всі інші діти – дистанційно. Мобільне укриття чекають у школі з дня на день усі 375 дітей. А поки уроки проходять з ноутбуком,
вчителі організували  клас безпеки, – він зараз має бути обовязковим у кожній школі.
Освітній центр у Кремидівці просторий і  гарний, тут затишні класи, великі коридори, на чільному місці – портрети воїнів, які поклали життя, аби їх діти навчатись у вільній країні.
За шкільним подвір’ям обладнаний сучасний міні-стадіон, зі штучним покриттям, а у сусідньому корпусі відкрили незвичайний медіацентр, яскраві меблі, книги, техніка і затишні м’які сидіння, щоб дитині захотілось поринути в читання.
Зміни у віддалених селах громади стали можливі завдяки децентралізації, коли новостворені громади отримали власні доходи і почали ефективно ними розпоряджатись. Лідерка громади Людмила Прокопечко ділиться: завдання її команди – потужний розвиток не лише адмінцентру громади, а й старостинських округів.
“Кремидівка та інші населені пункти дуже хотіли до нас приєднатись, я розумію, чому, – бо вони бачили, який є Доброслав і хотіли таких самих змін у себе! Але доводилося декому пояснювати, що в Доброславі це сталося до того, як ви до нас приєдналися. Сьогодні Доброслав недоотримує з того, що заробляє, а ці громади, які до нас приєднались і були практично дотаційними, більша частина наших коштів сьогодні йде на їх розвиток. Тому що ми хочемо зробити громаду без околиць, де кожен населений пукнт матиме все необхідне, що сьогодні є в Доброславі, тобто це й центральна площа і центральний парк, відремонтовані соціальні об’єкти, ті самі амбулаторії, тому для кожного населеного пункту в нас розроблена ця програма”, – розповіла СИЛІ ГРОМАД голова громади ЛюдмилаПрокопечко.
І Кремидівка, і багатьох інших сіл Доброславської територіальної громади не зупиняють свій рух вперед, і водночас допомагають Україні перемагати.
Детальніше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *