В Ізмаїлі розповіли про білорусів, які боролися й загинули за Україну

15 вересня в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відкрилася фотовиставка «З Україною у серці». Її персонажі – білоруські воїни, які загинули за свободу та незалежність України.

Експозицію презентував гість із Білорусі – керівник благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич. Зі спічем також виступили державний секретар міністерства у справах ветеранів України Віталій Загайний та ректор ІДГУ Ярослав Кічук.

Серед запрошених були військові, волонтери, представники ЗМІ та громадськості.

«Фотовиставка «З Україною в серці» присвячена білоруським героям, які віддали свої життя в Україні, починаючи з 2014 року. Двом білорусам посмертно надано звання «Героя України», іменами трьох перейменовано вулиці в Україні. Вулицю у Бучі перейменували ім’ям Іллі Хренова, позивний «Литвин». У березні 2022 року він віддав своє життя, захищаючи Бучу», – повідомив керівник благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич.

Починаючи з подій, що відбувалися на Майдані Незалежності, і до сьогодні понад 50 білорусів загинуло за свободу України. На фотовиставці їм присвячені плакати, на яких коротко викладено інформацію про життєвий шлях героїв та місця їх загибелі. Текст представлений трьома мовами – білоруською, українською та англійською. Внизу плаката розташовуються кадри із життя загиблого воїна – фотографії, які передали його рідні.

Але половини імен білоруських героїв ми не побачимо, їм присвячено лише окремий плакат із темними силуетами. «Тут представлені не всі імена білорусів. Оскільки в деяких родичі живуть у Білорусі, тож з метою безпеки їхніх імен не називаємо. Експонати ми робимо лише за згодою рідних та близьких», – пояснює Олексій Францкевич.

Організатори виставки мали на меті не тільки увічнити пам’ять білоруських воїнів, а й показати самім білорусам, що з початку російсько-української війни білоруси пліч-о-пліч стоять на захисті всього цивілізованого світу від російської імперії.

«Тут, в Україні, вони віддають життя за європейський вибір, європейські цінності. Ми хочемо, щоб з їхніми іменами пов’язували не лише незалежну Україну, а й незалежну Білорусь, щоб їх іменами називали вулиці і у незалежній вільній Білорусі. Цією фотовиставкою хочемо українцям показати чіткий розділ між «лукашистами» та білорусами», – наголосив гість з Білорусі.

Державний секретар міністерства у справах ветеранів України Віталій Загайний, який був присутнім на відкритті фотовиставки, зазначив: «Я впевнений у тому, що те, що ми зараз переживаємо як нація, – це досить серйозний історичний шанс. Шанс позбутися впливу російської імперії та позбутися «колоніального статусу». Ми в цій боротьбі не одні, і яскравий доказ цьому – сьогоднішня виставка. Я впевнений, що перемогти імперію ми зможемо лише тоді, коли будемо разом, будемо об’єднані».

Присутній на заході капелан із Білорусі помолився за душі полеглих білоруських та українських воїнів.

Фотовиставка «З Україною в серці» вже була представлена у Львові, Києві, Дніпрі, Запоріжжі, Одесі, Бучі, Вільнюсі та Варшаві. Організатори також планують відвідати Харків, Суми, Чернігів.

«Окрім виставки, у нас є музей «Вільна Білорусь з Україною в серці», юридична адреса якого знаходиться в Бучі. І ми вже почали його наповнювати. Наповнення – це особисті речі, передані родинами загиблих та їх побратимами», – ділиться Олексій Францкевич.

На завершення церемонії відкриття ректор ІДГУ Ярослав Кічук подякував білоруському гостю «за постійну просвітницьку та правозахисну діяльність» та запросив до співпраці і «у сфері навчання білоруських правозахисників в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті».

За матеріалами “Махала”

2 thoughts on “В Ізмаїлі розповіли про білорусів, які боролися й загинули за Україну

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *