Людмила Прокопечко: не можна забирати кошти у громад під час війни, напередодні зими й відключень енергетики. ВІДЕО

12 вересня Уряд зареєстрував у Верховній Раді України проєкт Закону «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України», реєстр. №10037. Законопроєкт №10037 передбачає вилучення з місцевих бюджетів ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу за період з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року. Для бюджетів територіальних громад це втрата 20 млрдів гривень у 2023 році і 65 млрдів гривень у 2024 році.

Від початку повномасштабного вторгнення Доброславська з Одещини допомагає цілому ряду військових бригад і частин, для цього виділяє дуже великі кошти із бюджету і організувала потужний волонтерський рух.

Проте з 1 жовтня уряд збирається відібрати у громад суттєві фінансові доходи.
Відбирання коштів у громад, на плечі яких лягла допомога військовим і нікуди не ділась відповідальність за своїх жителів – це по суті, згортання реформи децентралізації, впевнена голова Людмила Прокопечко. Адже це призведе до колапсу життєво необхідних систем надання послуг жителям територій.
Забрати кошти – означає ослабити громади, позбавити їх можливості допомагати військовим, але жодних плюсів для Об’єднаних сил ЗСУ не створить, бо ці кошти розчиняться в держбюджеті…
ВІДЕО – від СИЛИ ГРОМАД:

Як повідомили в Асоціації міст України, членом якої є Доброславська громада, організація виступає проти вилучення у територіальних громад ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу та звернулась з відповідними зверненнями до Президента України, до Голови Верховної Ради, до Прем’єр-міністра України.

АМУ просить зберегти в Державному бюджеті України на 2024 рік в доходах місцевих бюджетів «військове» ПДФО та 64% ПДФО з замороженням реверсних вилучень, а також підтримати законопроєкти 5995-д та 5960-1, які легалізують допомогу органів місцевого самоврядування Об’єднаним силам Збройних сил України.

Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Людмила Прокопечко: не можна забирати кошти у громад під час війни, напередодні зими й відключень енергетики. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *