“Тримаймо стрій”: Як у Німеччині працює українська суботня школа? ВІДЕО

Перемога України сьогодні наближається не лише на передовій воїнами ЗСУ. Не менш важливим є і гуманітарний фронт. Так вважають організатори, дирекція та вчителі Української суботньої школи у місті Майнц – столиці федеральної землі Рейланд-Пфальц, що в Німеччині.

Про діяльність освітнього центру розповіли кореспонденти СИЛИ ГРОМАД з Німеччини.

Українську суботню школу в Майнці було створено 8 років тому, як філію такого ж навчального закладу у Франкфурті на Майні. Її співорганізаторами стали Вікторія Йост та Галина Меркер, українки, які багато років мешкають у Німеччині та щосуботи возили своїх дітей за сотні кілометрів від дому на заняття. Аби діти знали свою історію, мову, літературу, образотворчисть, національну музику та традиції. Поступово до них приєдналися батьки, які також мали велике бажання, аби діти знали українську культуру та ідентичність.

На момент повномасштабного вторгнення росії в Україну в школі в Майнці навчалося 25 дітей. Сьогодні, через 15 місяців війни, суботні заняття відвідують вже 130 дітей різного віку. Сьогодні українська суботня школа у Майнці співпрацює з міністерствами освіти та міграції землі Рейланд-Пфальц, а також муніципалітетом.

Цьогоріч минув перший повноцінний навчальний рік, закінчення якого відбулося 17 червня. Школа, як освітній та культурний центр за цей час зміцнилися, – розповідає голова Українського товариства Майнца Вікторія Йост. Тим більше, що з перших днів російського вторгнення Україну навчальний заклад став одним із пунктів незламності та підтримки українців, які тікали від війни.

Як розповідають організатори школи, початкова спонсорська допомога поступово зникла. Проте вдається налагодити процес оплати праці вчителям, яких вже набирають наступного навчального року. Проте працювати сюди йдуть не стільки за грошима, а за покликом душі, каже киянка, викладачка історії Марія Гришакова. Приїхавши до Німеччини 8 років тому, вона працює соціальним працівником із взаємодії із підлітками. А в суботній школі веде ще й позакласні години.

До речі, навчальний заклад приймає дітей також і зі змішаних сімей, де батькам важливо виховати малечу українцями.

Українську суботню школу в Майнці настільки полюбили її учні, що в останній навчальний день багато хто ледь стримував сльози. Тепер вони вважають її своїм місцем сили, де є вільне спілкування рідною мовою, здобуття знань. Примітно, що й батьки важко розлучаються на канікули з вчителями та керівництвом школи. Більшість біженців прагнуть повернутися до рідної України, як тільки закінчиться війна.

Крім того, скоро така школа запрацює і в Бад Кройцнах, з ініціативи Галини Меркер и Вікторії Йорст. Адже тут прищеплюють справжню любов до батьківщини, а ще переконані, що довгий та важкий шлях України до європейської родини – це історія успіху.

ВІДЕО – Ольга Шубіна, Юрій Рух:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *