Зберегти популяцію: в селі на Одещині почали кільцювати білих лелек

На Одещині орнітологи та енергетики почали реалізовувати програму з кільцювання білих лелек, які гніздяться на опорах електромережі. У такий спосіб вчені відстежують лелеку в різних куточках світу, слідкують за популяцією та зберігають її. Як це відбувалося — розповіли наші колеги з Суспільне.

Кільцювання – це метод дослідження диких птахів за допомогою прикріплення невеликої металевої або пластмасової позначки до кінцівки птаха. Перед процедурою тварин знімають із гнізд, досліджують стан здоров’я та записують параметри тварин.

“В одному гнізді було троє пташенят, у решті – по два. Це не дуже хороший показник. Це означає, що корму не дуже багато, і ми навіть не знаходимо палеток – це не переварені часточки їжі. Це все теж дає багато інформації”, – розповіла орнітологиня Наталія Дзюбенко.

Аби відстежувати у різних куточках світу: на Одещині кільцювали білих лелек
Енергетики знімають лелек з гнізда. Фото: Суспільне Одеса

Орнітолог Андрій Бокотей пояснює, в Україні популяція білих лелек одна з найбільших в Європі – майже 30 тисяч пар. Аби зберегти цю тенденцію українські фахівці долучилися до міжнародної програми з кільцювання та співпрацюють з польськими орнітологами з Кракова:

“Через війну в Україні ми не маємо можливість робити все повноцінно, як це відбувається в Польщі. Вони за сезон кільцюють тисячі птахів, натомість прекрасно, що ми взагалі маємо таку можливість тут на Одещині, хоча б в одному селі. Всі ці дослідження мають одну єдину мету розробити механізми за допомогою яких ми можемо цей вид зберігати й створювати йому комфортні умови”.

Аби відстежувати у різних куточках світу: на Одещині кільцювали білих лелек
Вимірювання показників лелеки. Фото: Суспільне Одеса
Аби відстежувати у різних куточках світу: на Одещині кільцювали білих лелек
Білий лелека. Фото: Суспільне Одеса
Аби відстежувати у різних куточках світу: на Одещині кільцювали білих лелек

Паралельно з орнітологами свою роботу проводять і енергетики Одещини. Вони моніторять стан гнізд білих лелек на електроопорах і за потреби зміцнюють їх спеціальними конструкціями.

Гніздо лелеки воно важке і не завжди лелека його будує рівненько і з часом гніздо з’їжджає на наші дроти та з часом може бути замкнення і воно загориться. Ми встановлюємо спеціальні металеві конструкції, які підіймають гніздо трошки вище – це забезпечує споживачів послугою, а птахів убезпечує від струму”, – каже екологиня “ДТЕК Одеські електромережі” Юлія Лукасевич.

Повторні дослідження на Одещині вчені планують провести наступного року. Зібрані дані зможуть порівняти і зробити висновки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *