Сміливі та незламні: селище Доброслав відзначає 221 рік з дня заснування. ВІДЕО

Селище Доброслав на Одещині цими днями відзначає 221-у річницю з дня заснування. До свята місцева влада підготувала низку масштабних заходів, якими наповнила цілих три дні життя своїх мешканців. Ця громада унікальна тим, що за кілька останніх років тут з’явилося багато нових зелених зон та місць для відпочинку дітей та дорослих: парк “Лісова пісня”, “Щедрик”, парк “Дубай”, “Тракія”, “Сквер закоханих сердець” та багато інших яскравих локацій. Будується друга черга набережної навколо місцевої річки, впорядковуються дороги й тротуари, нещодавно відкрита Алея Слави з прапорами 50 держав, які підтримують Україну в боротьбі з російським агресором, Ветеранський Хаб. Та найголовніша місія і завдання Доброслава, як і всієї громади, – всебічна підтримка Збройних Сил України, адже волонтерський рух, який діє під керівництвом місцевої голови Людмили Прокопечко, згуртував усіх жителів в єдину родину. 

героїПро своїх захисників живих і полеглих, Доброславська громада дбає постійно, тож і почали з вшанування своїх воїнів урочисті заходи 6 липня.

З вітальним словом до мешканців звернулась очільниця громади Людмила Прокопечко.

“Впевнено можу сказати, що найбільшим багатством Доброслава є ви, його жителі – щирі, привітні, гостинні люди. Ви завжди згуртовано виходите на допомогу у благоустрої рідного селища, разом ми створюємо і підтримуємо тут красу. Сьогодні маємо багато гарних локацій, де приємно прогулятися, провести час з дітьми, запросити гостей та туристів. Наші мешканці зараз в лавах Збройних Сил України боронять рідну землю від окупанта. Завдяки нашим воїнам маємо змогу жити на мирній землі під українським прапором. З великою шаною і вдячністю схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто віддав своє життя за Батьківщину.
Вічна пам’ять і слава Героям! Однією волонтерською родиною ми спрямовуємо наші сили та ресурси на допомогу нашим захисникам і наближаємо нашу Перемогу. Наші спільні дії створюють той результат, який ми сьогодні маємо. Я безмежно вдячна вам і дуже ціную цю підтримку”, – повідомила пані Людмила.

родовідПротягом кількох днів доброславці мали змогу відвідати одну з найцікавіших виставок, яку підготував Центр культури і мистецтв. Вона називається “Історія мого роду” і присвячена першим поселенцям на території сучасного Доброслава. Як розповіла керівниця центру Валентина Стоянова, довелося провести досить кропітку роботу з родинними архівами місцевих жителів, шукати фамільні історії, відновлювати старі світлини, на яких зараз відкрилося багато забутих фактів великої історії Доброслава, який спершу називався Антоново-Кодинцеве.

На відкритті виставки гості змогли  заглибитися в минуле, дізнатись багато цікавого про людей, які жили чи живуть поряд.

“Сльози розчулення, історії кохання прадідів, страшні сторінки репресій, втрати на фронті і присутність сьогоднішніх носіїв прізвищ перших “антоново-кодинцевців” створили атмосферу теплоти та душевності.  Створення родоводів Білашів, Моргунів, Зайченків, Бриленків, Кучеренків, Литовченків, невеличка історична екскурсія та започаткування нового проєкту, присвяченому агроному Литовченку, представнику родини переселенців, який заклав сад, – підсумок неймовірної зустрічі та відкриття експозиції”, – розповіли організатори виставки.

художникиКрім того, у Доброславі відбувся художній пленер з назвою ” Світ на полотні”, за участі Одеської обласної спілки художників. Вернісаж під відкритим небом, на якому художники пленеристи представили свої роботи, зібрав чимало глядачів.

Також була дитяча анімація, виступи викладачів музичної школи, тематична вечірка в клубі “Золота осінь”. Спільно з ДСНС відкрили новий клас безпеки у Доброславському ліцеї та  музейну кімнате “Незламні”, в рамках конкурсу проектів презентували країну “Леголенд” в дитячому садку.
Вітання у святкові дні Доброславська громада продовжила приймати і 7 липня, від Юрія Крука, голови Одеської районної військової адміністрації та голови райради Віталія Барвіненка та інших почесних гостей. Також на запрошення голови Людмили Прокопечко відсвяткувати день народження селища завітала шановна гостя з Німеччини, пані Хельга Лукошат, керівниця громадської організації EAF Berlin.
Увечері усіх доброславців запросили на справжній “Вечір Вальсу”, подарований чудовим колективом – оркестром в/ч 3012 Національної Гвардії України та студією бального танцю з міста Южне Сніжаною Слісеренко. Діти й дорослі отримали унікальну можливість спробувати вивчити танцювальні рухи на майстер-класі від хореографині.
Вже після танців на головній галявині парку “Щедрик” відбувся кінозал під відкритим небом з показом чудового українського мультфільму “Кирило Кожум’яка”.
На жаль, виконати все заплановане не встигли через раптову звістку про загибель ще одного Героя, жителя Доброслава Віктора Циганкова. Про таке громаді стало відомо надвечір 7 липня. Тому кілька святкових заходів місцева влада скасувала, аби належним чином віддати шану життю і подвигу свого Захисника…
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *