“Волонтер – це християнин”: для біженців з України в німецькому місті Бад Кройцнах відбулась перша літургія українською. ВІДЕО

З перших днів повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну Німеччина рятує біженців. Кількість українців, які нині проживають на території ФРН, перевищує мільйон осіб. Тут забезпечують потреби сотень тисяч людей з помешканням, харчуванням, освітою, працевлаштуванням. А віднедавна й на Службі Божій наші співвітчизники за кордоном можуть молитись українською мовою.

Про це повідомляють власні кореспонденти СИЛИ ГРОМАД.

Українська громада міста Бад Кройцнах, земля Рейланд-Пфальц, налічує близько 2 тисяч родин. І, як справедливо зауважив священник Греко-Католицької Церкви у місті Майнц отець Михайло Орес, усі вони різного віросповідання, але більшість – православні. Не всі, на жаль, можуть вибратися на недільні служби до столиці Федеральної землі, щоби почути богослужіння українською мовою. Тому у нього, а також українських активістів Галини Меркер та Ганни Величко виникла ініціатива проведення недільних літургій у містечку Бад Кройцнах.

Перша служба українською мовою відбулася у неділю, 18 червня 2023 року у Соборі Святого Миколая в історичному центрі міста Бад Кройцнах.

Мешканка Німеччини, українка за походженням Галина Меркер, відома своєю суспільною, культурно-просвітницькою діяльністю та створенням соціальних програм. Саме вона разом із головою українського товариства Майнца Вікторією Йорст, створювала українську суботню школу в Майнці, філії франкфуртського освітнього закладу. Пані Галина була й серед організаторів Дня вишиванки, що відбувся 18 травня, де у великій культурній програмі відповідала за появу на святкуванні історичних вишиванок зі столітньою історією, а також залучала до співпраці українських музикантів та національні творчі колективи. А вже цього літа Галина займається відкриттям української суботньої школи у Бад-Кройцнах. Вже виділено приміщення, у чотирьох класах 50 учнів вивчатимуть німецьку, українську мови, рукоділля, малювання.  18 червня 2023 року вона стала співорганізаторкою проведення першої божественної літургії у Бад-Кройцнах українською мовою.

Серед людей з активною громадянською позицією – мешканка Чернігова Ганна Величко. Свої організаторські й творчі здібності жінка вкладає у проведення у Бад Кройцнах низки культурно-просвітницьких заходів. Послухати першу літургію українською мовою, яку відслужив отець Михайло, завітали багато українців, які мешкають у Бад-Кройцнах.

Почуття і думки наших вірян-земляків сумні, не всі досі зуміли оговтатись від наслідків війни, а тому ця служба стала для них певною мірою зціленням і надією на Силу Божу, яка зупинить кровопролиття.

Детальніше – у ВІДЕО:

Редакція СИЛИ ГРОМАД вдячна своїм колегам, які підготували репортаж з Німеччини, авторам – Юрій Рух (камера), Ольга Шубіна (текст).

One thought on ““Волонтер – це християнин”: для біженців з України в німецькому місті Бад Кройцнах відбулась перша літургія українською. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *