Яськівська громада відкрила Центр соціальних послуг. ВІДЕО

В ході децентралізації повноваження з надання соціальних послуг населенню передали з центрального рівня на місцевий, тобто – територіальним громадам. Так вони будуть максимально близько до отримувачів цих послуг. Щоб реалізувати їх, у кожній громаді має бути створений відповідний структурний підрозділ. Кожна громада зобов’язана надавати базові соціальні послуги, це тепер її власні повноваження. Яськівська громада, що в колишньому Біляївському районі, однією з перших в Одеській області створила власний Центр надання соціальних послуг. Відкриття нового комунального закладу відбулось 14 червня.
Про це повідомляє СИЛА ГРОМАД.
Важливий соціальний проект почався для місцевої влади ще у 2019 році. Завдяки донору – Японському фонду соціального розвитку, громада змогла взяти участь конкурсі і виграти грант. За надані кошти повністю переобладнали перший поверх сільської ради у селі Троїцьке. Попри пандемію та повномасштабне вторгнення росії в Україну, продовжували реалізацію Проєкту і вже зараз центр повноцінно запрацював.
В громаді не було жодної установи соціального спрямування, всі послуги ми отримували в Біляївському районі. Хочу висловити свою вдячність Японському фонду соціального розвитку, Світовому банку за надану фінансову можливість створити якісну систему соціальних послуг якої раніше не було у нас в громаді”, – розповів голова Яськівської сільської ради Володимир Курко.
У новому комунальному закладі працюватиме 25 працівників, це і нові робочі місця, і професійні: адже фахівці Центру ретельно підвищували свою кваліфікацію. Адже мають працювати і з лежачими людьми, і з самотніми громадянами, і з дітьми, і з батьками, що зазнають домашнього насилля… А обслуговувати збираються і жителів Яськівської громади , і двох сусідніх: Нерубайської та Великодальницької, розповіла директорка Центру Наталія Гужева. Вона проходила стажування за кордоном, у Польщі, м. Краків, де навчалась наданню першої психологічної допомоги різним категоріям людей:
“Навчають працювати з ветеранами, проводити групову роботу з воїнами, котрі повернуться додому після закінчення бойових дій. Окрім цього, на базі обласного центру соціальних служб ми проходимо навчання і вже два фахівця з соціальної роботи отримали сертифікати, і можуть модавати першу психологічну допомогу як фасилітатори. Отримали сертифікати щодо роботи з прийомними сім’ями, з опікунськими сім’ями. Також у нас працює мобільна бригада протидії домашнього насильства“, – ділиться пані Наталія.
Окремий в’їзд до будівлі обладнали пандусом для людей з інвалідністю, для них є і окрема вбиральня з широким проходом. Інтер’єр доповнюють розсувні двері в японському стилі.
Для дітей , родини яких опинилися в складних життєвих обставинах, тут планують проводити майстерні з рукоділля, вже є дитячий куточок з іграшками, кабінет соціальної профілактики. А у лівому крилі створюють побутову кімнату для користування самотніх непрацездатних громадян: мають встановити пральних машини на поміч стареньким.
Детальніше можна дізнатися зі спецрепортажу СИЛИ ГРОМАД:

One thought on “Яськівська громада відкрила Центр соціальних послуг. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *