Сумні, але незламні: село Троїцьке відзначило 238 років. ВІДЕО

Ярмарком, подарунками, теплим словом вітали 10 червня жителів Троїцького з днем села. Великий населений пункт, в якому живе понад 5 тисяч мешканців, входить до складу Яськівської громади на Одещині. Щоправда, цього року свято було невеселим, через трагедію в Одесі, де напередодні, 9 червня, від російських обстрілів загинули мирні люди. Тому виступи дітей скасували, а музику й веселощі перенесли на інший час. Проте і в такий сумний день жителі раді були бачити давніх друзів, обійняти односельців, зафіксувати цей день на пам’ять. А кошти, зібрані на благодійному ярмарку, передадуть для Збройних Сил України.

Село Троїцьке, що розкинулось у колишньому Біляївському районі в долині річки Турунчук, одне з найкращих в Україні. Звідси 75 км до Одеси. Працелюбні троїччани вирощують овочі-фрукти, зараз возять свою славнозвісну черешню на базари, тож жили й живуть повноцінно і в достатку.

Хлібом-сіллю зустрічають господарі своїх гостей, які привезли багато нагород та відзнак для шанованих жителів Троїцького. Серед них – начальник Одеської районної військової адміністрації Юрій Крук, голова Одеської райради Віталій Барвіненко, депутати Одеської облради Марина Зінченко, Олексій Кобильніков, депутати Яськівської селищної ради.

З вітальним словом до громади звернувся й Володимир Курко, очільник Яськівської громади. Він сам звідси родом, тож по-особливому любить рідне село і земляків. Він – у чорному вбранні.

“Сьогодні тяжко говорити про це все, але в Україні йде війна, але на жаль сьогоднішня ніч теж була неспокійна, є загиблі, тому ми це свято присвячуємо зібранню коштів для людей, які опинились у важкому становищі у Херсоні і для наших воїнів. Я вам бажаю щастя, здоров’я, терпіння і удачі”, – звернувся голова громади.

Місцева влада за традицією в день села відзначає своїх людей у різних номінаціях: найстарших, наймолодших жителів, багатодітних батьків, старожилів та цілі професійні династії. Щедрі подарунки і теплі слова – кожному хто вийшов на сцену.

Тим часом поряд зі сценою розгорнувся благодійний ярмарок, за участі колективів шкіл, садочків комунальних установ Яськівської громади. Як виявилось, місцеві господині готують напр0чуд смачно.

Кошти, які збирають люди, підуть для потреб захисників, які зараз ціною життя виборюють кожен метр української землі. Дома їх усі чекають, живих і неушкоджених. А ще збирають допомогу постраждалим з Херсонської області.

Треба відзначити, що історія Троїцького веде свій лік аж з 1794 року, коли це місце заселили некрасівські козаки-старообрядці. Селяни жили з риболовлі та сільського господарства. Справдавна склався поділ на молдавську та російську частини села, під час Другої світової війни багато жителів обороняли рідну землю так  само як зараз боронять її вже від рашистів.

Зараз тут мешкає близько 5 тисяч жителів. Є гарні дороги, школа, садок, працюють магазини і кілька кав’ярень у центрі. Проте улюбленим відпочинку була і є мальовнича річка. Цей берег – місце зустрічі і місце спогадів.

Детальніше про день села Троїцьке – у відео від СИЛИ ГРОМАД:

One thought on “Сумні, але незламні: село Троїцьке відзначило 238 років. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *