Росіяни підірвали Каховську ГЕС, люди самотужки рятуються з затоплених сіл. Мінна небезпека

“Вони були на березі, нікого не пускали. Там були траншеї, окопи та залізобетонні споруди. Вони вийшли звідти. На ранок і до півдня більшість їх зосереджена на третій вулиці паралелі, Героїв України. Там стоїть їх транспорт і особовий склад”, — розповів міський голова.

Також за його словами, відсутня інформація постраждалих жителів. За словами Коваленко, місцеві повідомили, що російські військові вивозили з колишнього приміщення інтернату награбоване майно. Зокрема, пральні машинки та вантажили на КамАЗи.

Ніякої організованої евакуації не було. Люди самотужки перемістились у мікрорайон Сокіл, який розташований десь на два метри вище старої частини міста, де розмістились у рідних та близьких”, — сказав Коваленко.

Зараз у Новій Каховці не спостерігається різке підвищення води. Між проспектом Дніпровським та вулицею Історичною підтоплені будинки, вода знаходиться в підвалах, там відключена електрика. В цій частині міста затоплені водозабори, які подавали воду у стару частину міста. Також частина води попала у каналізаційні стоки.

Небезпечну ситуацію прокоментувала начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

“Цей інцидент — це реагування ворога на дії Сил оборони. Втомившись очікувати контрнаступу, у них не витримали нерви вочевидь, і вони завдали того техногенного удару, який, в принципі, був заготовлений вже досить давно. … Це істеричний прояв реагування, оскільки вони усвідомлювали, що рух Сил оборони все одно відбудеться і в такий спосіб намагалися вплинути на Сили оборони для того, щоб не відбулося те форсування Дніпра, якого вони побоювалися, й висадка на лівий берег”, — зазначила очільниця пресцентру.

Як пояснила Наталя Гуменюк, зруйнована не вся дамба, а певна її частина, бо технологічно вона будувалася так, щоб витримати ядерний удар. Також вона додала, що наразі точний час підриву назвати важко, бо встановлюються всі обставини події. Очільниця пресцентру повідомила, що СБУ порушила кримінальне провадження щодо події, яке надасть правову оцінку.

“Те, що сила вибуху стала неконтрольованою цілком імовірно припустити, оскільки й сама конструкція дамби мала певні зміни через нещодавнє водопілля, через те, що вона була технологічно пошкоджена і до цього. І ті спроби спуску води, які застосовувались росіянами напередодні, вони також вплинули на міцність конструкції. Тому, відповідно, і вибухова хвиля могла бути більш потужною, ніж вони розраховували”, — додала Наталя Гуменюк.

Також вона порекомендувала людям, які опинилися під загрозою затоплення на тимчасово окупованих територіях, евакуюватися в глибину цих регіонів, адже росіяни навряд дозволять перебратися на підконтрольну Україні територію.

Прокоментувала Наталя Гуменюк також і ймовірне підвищення мінної небезпеки через затоплення територій:

“Треба усвідомлювати, що мінна небезпека буде вкрай високою, тому зона узбережжя і правого, зокрема, закрита для відвідування, оскільки підйом води провокує прибуття мін з лівого берега. Крім того, ні для кого не секрет, що остерігаючись висадок диверсійних груп, з нашого боку теж відбувалися мінування і такий підйом води може спровокувати підвищення мінної небезпеки навіть і власними мінами”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *