“З ветерана маємо зробити воїна відновлення”: про що говорила Юлія Лапутіна у Доброславі. ВІДЕО

Після перемоги Україні у війні кількість людей, які потребуватимуть спеціальної допомоги, перевищить 4 мільйони осіб. Тому в Україні вже розробляється пілотний проект “Інституту помічника ветерана”, який скоро запрацює у чотирьох регіонах України – Львівській, Дніпропетровській, Вінницькій та Миколаївській  областях. За приклад українські урядовці взяли досвід армії США, де на першому місці ставиться людиноцентричність, увага до усіх потреб військовослужбовця під час служби і після неї.

Про це під час відкриття Ветеранського Хабу у селищі Доброслав на Одещині  розповіла Міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. 

МіністрЗа її словами, зараз необхідно створити передумови для належної зустрічі захисників, їх повернення до мирного життя, адаптування тощо.

“З ветерана ми маємо зробити воїна відновлення, який буде інтегрований в громаду, в суспільство. Після скринінгу стану здоров’я – в економіку країни. Це має відбутися за рахунок програм – перенавчання на відповіддну спеціальність і працевлаштування. Це й буде ефективна система переходу. Адже після Перемоги перед країною стоятиме кілька викликів: масова демобілізація, коли наші захисники повернуться додому. Це кілька тисяч військових у громаді, яким потрібно буде надати роботу. Розуміємо й те, що на передовій зарплатня значно вища ніж в економіці регіонів, де ми можемо надати роботу, і ринок праці не відповідатиме тим вимогам, які задовольнялись військовослужбовцю під час служби. Ми маємо все це пропрацювати”, – повідомила пані Міністр.

Після війни, продовжує пані Лапутіна, нас чекає великий період відновлення країни, тому колишніх військових потрібно буде інтегрувати на цивільний ринок праці, спрямувати на нові професійно-технічні напрямки. Для впровадження пілотного проекту “Помічник ветерана” обрали чотири області – Львівську, Дніпропетровську, Вінницьку та Миколаївську.

Функції помічників полягатимуть у супроводі військового, починаючи, умовно кажучи, з автобусної  станції. Тобто, відповідний фахівець зустріне військового, допоможе влаштуватися в певному житлі, отримати необхідні документи, працевлаштуватися тощо.

Помічник ветерана – це та людина, яка допоможе  людині з фронту повернутися в життя. От, приміром, він живе в невеликому селищі – повертається з війни, а в нього така ситуація: житло може бути зруйнованим внаслідок війни, підприємство закрите через економічну ситуацію, безпекову. Родина виїхала, в Польщі чи Чехії, чи десь в іншому місці. Хто його зустріне? А ніхто його не зустріне. Ми розуміємо, що бюрократична система за один день не зміниться. І хтось має допомогти цій людині адаптуватися. Ось він його зустрічає на автостанції і каже: якщо тобі нема де жити, у нас тимчасовий хостел, ти там тиждень поживеш, відпочивай; потім я до тебе прийду і ми з тобою по всім соцзахистам, банкам, медичним установа і так далі. А якщо ветеран чи ветеранка проживає у віддаленому регіоні, вона має отримати опцію 24/7 подзвонити помічнику і повідомити, що йому погано, і цей помічник зможе організувати або психолога, або будь-якого іншого лікаря, якого може й нема в селищі, бо в нас нема психолога по селам. А психологічні проблеми у нас будуть у всіх, насамперед у військових. Тому ветеран має отримати відповідну належну допомогу”, – пояснила пані Юлія.

Нагадаємо, як вдосконалюється політика щодо ветеранів  в Україні. На початку 2023 року премєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у 2023 році зявиться масштабна програма підтримки ветерранів війни. Вона включатиме в себе чотири ключові потреби. Серед них: економічна незалежність, можливість військової кар’єри, забезпечення ветеранів житлом, медичні послуги.

Наприкінці квітня стало відомо, що на гранти для ветеранів ща програмою “Власна Справа” понад 50 українських захисників запросили грантові кошти на 21 млн грн. Зокрема, максимальну сумму гранті для розвитку власного бізнесу (1 млн грн) запросили 5 осіб, ще 15 заяв надійшло від родичів ветеранів на грант до 500 тисяч гривень.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *