Свистульки, півні, янголи: в Одеському культурному центрі дітей навчають ліпити іграшки з глини

Вивчаємо нематеріальну культурну спадщину Одещини,  – такий девіз взяли на озброєння в Одеському обласному центрі української культури. Тут влаштовують гончарські майстер-класи для дітей, – передають знання про причорноморську глиняну іграшку, яка включена в регіональний інвентар Одеської області.
Про це повідомили на сайті культірного центру.
творчістьГлиняна іграшка – особливий вид народної творчості. Вона не завжди була призначена тільки для гри, розповідають краєзнавці. А частіше за все була прикрасою народного побуту – мала побутова скульптура. Як правило, в ній поєднувалась мистецтво пластики і живопису, що робить ці предмети неповторно виразними. Образи іграшок прості, оригінальні і дуже яскраво виражають уявлення майстрів про світ, природу, людей.
На одному з занять ліпили дитячі іграшки під керівництвом знаних майстрів носіїв причорноморської глиняної іграшки: Олександра Гаркавченка, Лілії Ліптушенко, Валентини Бойчук, Ірини Соловйової, Володимира Насипайка. Усі є лауреатами премії народних майстрів імені Ростислава Палецького.
Майстер-класи для дітей з ліплення з глини – не тільки приємне, але й дуже корисне заняття для гармонійного формування особистості дитини. Навчившись ліпити з глини, дитина зможе виготовити цікаві для себе іграшки, яких ніде більше не бачила, і залишити їх собі на згадку: буде це свистулька, вазочка, скарбничка або фігурка янгола, такі предмети люди із задоволенням зберігають все життя.
Ліплення з глини – різновид арт-терапії, визнаний одним з найефективніших для всебічного розвитку здібностей і талантів як у дітей, так і у дорослих. Адже під час виготовлення фігурок у дитини розвивається дрібна моторика, а також спритність і сила пальчиків.
Під час роботи за гончарним кругом діти вчаться розписувати свої вироби ангобами (фарбами на базі рідкої глини) і малювати різноманітні візерунки. А також самі декорують свої вироби стеками.
Заняття з ліплення надають можливість дитині не стримувати свою фантазію. І нехай виліплених нею тварин або персонажів ніколи не існувало, дитячий творчий потенціал отримує потужний поштовх у розвитку.
А колективні майстер-класи для дітей – справжнє свято для їхніх маленьких учасників. Адже після занять у них окрім нових іграшок з’являються ще й нові друзі, такі ж веселі і творчі.
творчість творчість

One thought on “Свистульки, півні, янголи: в Одеському культурному центрі дітей навчають ліпити іграшки з глини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *