У Любашівській громаді відкрили виставку українських рушників. ФОТО

У селищі Любашівка на Одещині, на базі дитячого садка «Сонечко» відкрили виставку рушників під назвою «А над землею українська вишивка цвіте!». Першу екскурсію до музею провели для працівників Любашівської селищної ради. Завітав на екеспозицію голова громади Геннадій Павлов.
ЛюбашівкаПро це повідомляється на офіційній сторінці Любашівської громади.
Одним із найпопулярніших і найпоширеніших видів українського народного мистецтва є вишивка, а саме – рушники. У родинному житті українців рушник відіграє першорядну традиційно-ритуальну роль. З ним, як і хлібом, приходили в гості, ушановували появу немовляти, з рушником виряджали в далеку подорож рідних, проводжали людину в останню путь, ним покривали хліб на столі.
Натхненником та організатором цієї культурно-мистецької події виступив Бондаренко Валерій Миколайович – вчитель історії Любашівського опорного закладу загальної середньої освіти Любашівської селищної ради, Заслужений вчитель України.
Він ще з молодих років розпочав збирати вишивку, кераміку, хустки та інші старожитності.
подушкаМатеріалів назбиралось наскільки багато, що з часом шкільний кабінет історії перетворився на українську світлицю, а на початку 2023 року у двох кімнатах дитячого садка «Сонечко» в Любашівці відкрили історико-краєзнавчу та етнографічну експозицію, присвячену українським предметам побуту, рушникам та національному одягу.
ЛюбашівкаСимволічно, що на вході присутніх зустрічає портрет Тараса Григоровича Шевченка, який оспівував красу рідного краю. А в ролі гіда веде стежками історії та розповідає про мистецтво української вишивки та родинні обереги сам Валерій Миколайович, натхнений автор колекції.
Виставка відзначається високим професійним рівнем виконання вишивок, оригінальністю старовинних рушників та хусток, пізнавальним характером представлених старовинних експонатів та використанням їх у житті та побуті українців.
Також тут і сучасні роботи любашівських майстрів та майстринь, не забуті і Герої-земляки, які віддали своє життя за свободу України, і зараз продовжують виборювати у війні з російським агресором кожен клаптик нашої землі.
Як зазначають організатори експозиції, виставку можуть відвідати всі бажаючі: запрошують колективи установ та організацій, фермерських господарств, школярів та освітян, родини вимушених переселенців, військовослужбовці.
Звертайтеся за попереднім записом за телефоном 096-721-31-00.
ЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівкахусткаЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівка0Любашівка

2 thoughts on “У Любашівській громаді відкрили виставку українських рушників. ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *