Депутати Лиманської громади вимагають звільнити з посади керівництво парку “Тузловські лимани”. ВІДЕО

3 травня 2023 р. на сесії Лиманської сільської ради, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині, депутати розглянули клопотання від місцевих жителів, які протестують проти розширення меж Національного природного парку «Тузловські лимани».

Про це громада дізналась випадково, бо державна установа ніде не повідомила про те, що планує розшити свою територію за рахунок піщаної коси на Чорному морі, де знаходяться громадські пляжі.

Обурені жителі кажуть: керівники парку, з якими тривалий час мають конфлікти та суперечки, давно намагаються прибрати до рук курортну зону.

Проте у розпал обговорення втрутились керівники Нацпарку, яка завітали на сесію.

Як виявилось, проект розширення території, Нацпарк презентував в Одесі, в бібліотеці Грушевського, щоправда завуальовано: сховавши таке важливе земельне питання всередині розмови про вплив війни на дельфінів, та інші другорядні питання. Офіційного обговорення чи будь-яких спроб відкритого діалогу з сусідніми громадами Нацпарк давно не веде. Тож про документ, який з’явився в обхід думки місцевих жителів, дізнались тільки з офіційного повідомлення Міндовкілля.

Обурені люди питають: як, без жодних публічних обговорень, екологи, які заробили собі славу скандалами й суцільними заборонами, – можуть тепер зазіхати ще й на пляжі?

Найбільше подивовані підприємці, які вклали кошти у розвиток туристичних послуг. Побоюються, що пані Вихристюк та Іван Русєв не пускатимуть їхніх відвідувачів на море, точно так само, як вони відгородили свою територію раніше. Тепер туди прохід заборонений, проїхати можна лише за гроші.

Втім, влаштувати черговий скандал на сесії пані Вихристюк не вдалося,  проте вона обіцяє широкі громадські слухання для жителів громад, які межують з “Тузловськими лиманами”. Хоча вони мали б відбутися раніше, – до появи проекту чергового розширення меж, який так збурив мешканців.

Присутні на сесії депутати висловили негативну оцінку діям керівництва Нацпарку Вихристюк та Русєву, впевнені: через їх бездіяльність і некомпетентність стан екології в регіоні тільки погіршується, лиман Шагани щороку “гниє”, бо не отримує водообміну, лимани міліють, вирубується заповідний Тузлівський ліс, а тимчасове керівництво довело протистояння з місцевими жителями до кризи.

Депутати переконані: таким особам – не місце в Нацпарку, а тому звернулися до Офісу Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Міністерства довкілля, Міністерства розитку громад і територій та Одеської військової адміністрації з проханням припинити спроби розширення меж парку під час війни та призначити на посаду парку нового фахівця.

За таке рішення проголосували 17 народних обранців.

Детальніше – репортаж з сесійної зали:

2 thoughts on “Депутати Лиманської громади вимагають звільнити з посади керівництво парку “Тузловські лимани”. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *