У Доброславській громаді перейменували всі вулиці, що нагадували про “совєти”. ВІДЕО

У Доброславській громаді на Одещині вулицю Мічуріна перейменували на Степана Бандери, Григорівського десанту – на Героїв УПА. Такі зміни відбулись у зв’язку з дерусифікацією та декомунізацією. Як на це відреагували місцеві жителі, дізнавались кореспонденти Суспільного.

25 квітня в Доброславській територіальній громаді перейменували останні сім вулиць, які підпадали під деколонізацію: по три вулиці у Доброславі і Кремидівці і одну у селі Старі Шомполи. Перед цим місцеві депутати обговорювали рішення з жителями, стверджує голова громади Людмила Прокопечко. Вона також додала, що декілька вулиць можуть отримати нові таблички до Дня Незалежності.

Перелік пропонувалися людям і вже потім депутати з цими пропозиціями, які обговорювали з мешканцями вулиць, приходили до нас. На таблички треба буде виділяти кошти і ми це також будемо робити. У мене є така ідея, що яка вулиця буде найкраще облаштована, де буде багато квітів, де будуть охайні будинки – та перша отримає таблички. Ми думаємо не тільки таблички, можливо, це ще будуть якісь пам’ятні знаки там, де написано на честь кого ця вулиця названа”, — пояснила Людмила Прокопечко.

Одна з вулиць громади, була названа на честь російського біолога Мічуріна. Житель Віктор Лінник понад 13 років мешкав за старою адресою, а з 25 квітня живе на Степана Бандери. За його словами, він не проти нової назви, але у документах її змінювати не буде.

Ну перейменували, так перейменували. Треба все російське прибрати просто і все. Але Мічуріна не заважало, саджанці, дерева, все ж росте так. Може він був і правий, той Степан Бандера. Я його не знаю, це мої батьки ще знають і чули”, — зазначив Віктор.

"Може він був і правий, той Степан Бандера": як жителі Одещини відреагували на перейменування вулиць
Власник будинку на вулиці Степана Бандери. Фото: Суспільне Одеса

Житель Олександр Білоконь дізнався про нову назву з інтернету. За його словами, завчасно про перейменування ніхто не попередив.

Про перейменування вулиці ми дізналися з інтернету. Ми проти перейменування не тому, що ми не поважаємо Степана Бандеру, а тому, що нас ніхто не запитував. Я не бачу для чого потрібно перейменовувати ці вулиці, які вже є. Воно не пов’язане з цим законом про перейменування, Мічурін нічого поганого не зробив. Будь ласка, хай залишать вулицю цю, як є, а нові вулиці називають як забажають”, — розповів Олександр.

“Я живу на вулиці Мічуріна, 16, ми її дуже любимо, ми тут вже давні жителі, хочемо, аби вона у нас залишилась. Але не проти би ми були, щоб з нами поговорили і перейменували на нашого героя України, який нас захищає”, — підкреслила власниця будинку на вулиці Степана Бандери Віра.

Ще одну вулицю у Доброславі, Григорівського десанту, перейменували на героїв УПА. На цій вулиці має будинок Валерій.

“Та чому я проти назви? Нехай буде, УПА – це були люди, які поклали своє життя за Україну. І тоді вони були патріотами, розуміли, що воно таке. А “совєти” нам в голову набили різного, як тим безмозгим кацапам”, — зазначив Валерій.

Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *