Соціальні фахівці “Вітрил дитинства” зустрілися з родинами села Кубанка. ФОТО

Соціальний проєкт, спрямований на допомогу сім’ям з дітьми, який здійснює БФ “Вітрила дитинства” спільно з МБО БФ СОС Дитячі Містечка Україна, розширює свої послуги для жителів віддалених населених пунктів.  Минулого тижня фахівці Соціального хабу, що діє в Красносільській громаді, вирушили в село Кубанка, що входить до складу громади.
КубанкаПро це повідомили у БФ “Вітрила дитинства”.
Село Кубанка – досить віддалене від адмінцентру громади, Красносілки. Ще й долати цей шлях доводиться по бездоріжжю.

Під час зустрічі, яка відбулася у місцевому будинку культури, соціальний менеджер, юрист та психолог презентували роботу Хабу та розповіли про послуги, які надаються в рамках проєкту.

На зустріч завітало досить багато сімей. І поки фахівці спілкувались з батьками, діти разом з психологом грали в ігри, малювали, частувалися печивом з соком.
Навіть не захотіли відволікатись на будь-що інше, так їм сподобалось творити.
Це стало можливим завдяки співпраці з місцевою владою, зокрема старостою с. Кубанки, пані Тетяною, яка допомогла зібрати родини, які потребують підтримки.
Серед них – внутрішньопереміщені сім‘ї з дітьми, родини з дітьми у складних життєвих обставинах; багатодітні малозабезпечені сім’ї; родини з дітьми з інвалідністю та особливими освітніми потребами; одинокі матері; жінки, які чекають народження дитини.

Кожна з присутніх сімей має свою історію.

«Поки діти просто сиділи поруч і малювали, одна дівчинка з Бахмута почала розповідати іншій дівчинці про трагедію, яку вони пережили з сім’єю. За словами старости та інших людей, які бачили її після переїзду, дівчинка тиждень лежала і ні з ким не хотіла розмовляти. І це вперше, коли дитина почала з кимось спілкуватися і розповідати про пережите. Для дорослих ми теж влаштували невеличку гру і розмову про те, що потрібно для того, аби люди згуртувалися і спільнодіяли. Ми говорили про дії в екстремальних ситуаціях, коли люди мають спільну мету, і як можна з дітьми переходити від ігор до серйозних розмов», – поділилась  враженнями від зустрічі психологиня проєкту Катерина Іванюк.
Зараз, в період війни, таким родинам ще важче, разом з дітьми вони не мають можливості відвідувати Хаб у Красносілці, тому соціальні фахівці самі приїздять до них.
«Я бачила очі мами, яка виховує дитину з інвалідністю, як їй важко. А ще були дві родини, які переїхали з Бахмута. Одна з матусь-переселенок ще коли виїздила, її квартира була ціла, а зараз дізналася, що повертатися вже нікуди: житло повністю зруйноване. Люди у пригніченому стані, і потребують соціальної і психологічної допомоги», – розповіла Лілія Назарова, соціальна менеджерка нашого проєкту.
«Відчувається, що через війну, діти давно не були разом, не спілкувалися. Навіть не знайомі одне з одним! Сьогодні нам вдалося забрати із разом, познайомити між собою батьків, дізнатись про їхні потреби, з’ясувати, як ми можемо їм допомогти. Я особисто зворушена, отримала теплі емоції, ніби побували у добрих знайомих, трошки побули однією сім’єю», – відгукується про зустріч Олена Талалаєва, соціальний педагог.
Виїзди фахівців Соціального хабу до старостатів плануються щомісяця, аби зробити доступнішими послуги для тутешніх родин з дітьми.
Довідково: проєкт «Надання соціально-психологічної підтримки сім’ям з дітьми вразливих категорій в період війни” реалізується БФ “Вітрилоа дитинства” спільно з п’ятьма громадами Одеської області та за підтримки МБО БФ СОС Дитячі Містечка Україна.
КубанкаКубанкаКубанка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *