У “реформованій” Держпродспоживслужбі на Одещині беруть хабарі за перевірки

В управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області вимагали гроші з представників компаній, які експортують українську агропродукцію у межах «зернової угоди».

Про це повідомляє СБУ.

За хабарі посадовці «гарантували» зернотрейдерам безперешкодне отримання фітосанітарних сертифікатів відповідності. За відмову сплачувати «данину» погрожували максимально затягувати бюрократичні процедури.

ДержпродспоживслужбаЗадокументовано два епізоди отримання майже 400 тисяч у гривневому еквіваленті посередником, якого посадовці залучили для передачі хабарів. Встановлено, що за кожну тонну експортованої продукції учасники схеми вимагали «данину».

Як встановило слідство, затриманий 53-річний мешканець м. Ізмаїл мав опосередкований вплив на ТОВ з надання фумігаційних послуг, адже співзасновником підприємства була його дружина. Відтак він вимагав неправомірну вигоду у суб’єктів господарювання за видачу фітосанітарних сертифікатів. Зловмисник пропонував посередницькі послуги для врегулювання цих питань з уповноваженими особами Одеської обласної фітосанітарної лабораторії та Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Фігуранта затримали під час отримання неправомірної вигоди від представника одного з приватних підприємств, яке займалося експортом зерна. Підприємство отримало висновок фітосанітарної лабораторії про наявність в кукурудзі шкідників, відтак його представник звернувся до підконтрольного зловмиснику ТОВ для проведення фумігації зерна.

ДержпродспоживслужбаНатомість зловмисник запропонував «розв’язати питання» отримання фітосанітарних сертифікатів на постійній основі, оцінивши послуги у 12 200 доларів США.

Правоохоронці затримали чоловіка у ресторані під час чергової передачі йому коштів, які він вимагав у підприємця. У зловмисника вилучили 2500 доларів США.

За місцем проживання фігуранта, а також за місцем роботи та проживання службових осіб уповноважених органів проведено низку обшуків. Вилучено грошові кошти та інші речові докази злочинної діяльності.

Затриманому повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди, тобто у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до восьми років з конфіскацією майна.

Слідство триває з метою встановлення та притягнення до відповідальності усіх учасників корупційної схеми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *