Розкраданням на ОПЗ керував голова Фонду держмайна: НАБУ і САП викрили схеми

Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро викрили злочинне угрупування, яке очолював колишній голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко. Зловмисники незаконно заволоділи понад 500 мільйонами гривень коштів держпідприємств.

Про це повідомляє пресслужба САП.

22 березня 2023 року САП і НАБУ повідомили про підозру колишньому голові Фонду державного майна України, який очолював злочинне угрупування, що протягом 2019 – 2021 років заволоділо понад 500 млн гривень коштів держпідприємств, серед яких найпотужніше хімічне підприємство України АТ “Одеський припортовий завод” та один з найбільших у світі виробників титанової сировини АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”, — йдеться у повідомленні.

Окрім Дмитра Сенниченка про підозру повідомлено ще 9 особам:

  • співорганізатору злочину – наближеній до голови ФДМУ особі;
  • раднику голови ФДМУ;
  • двом особам, які у різні періоди виконували обов’язки директора АТ “Одеський припортовий завод”;
  • в.о. керівника АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”;
  • двом власникам компанії – переможцю аукціону на “ОПЗ”;
  • двом особам – співучасникам злочину.

Усі посади вказані на момент вчинення злочину”, — зазначають у САП.

За даними слідства, у період з листопада 2019 по березень 2020 року тодішній голова Фонду створив злочинну організацію з метою встановлення контролю над найважливішими об’єктами управління ФДМУ у добувній, переробній, паливно-енергетичній та інших галузях економіки держави.

План полягав у призначенні в органи управління держпідприємств лише керованих осіб, які б забезпечили реалізацію сировини, надання послуг, використання державних ресурсів виключно в інтересах членів злочинної організації.

У САП додали, що тодішній голова ФМДУ разом із спільниками визначили осіб, які мали контролювати діяльність відповідних державних підприємств в інтересах членів злочинної організації.

Ці люди не були держслужбовцями але, фактично, керували, надаючи вказівки директорам підприємств, щодо укладення договорів, визначення переможців тендерів та цін на продукцію держ підприємств.

Таким чином при державних підприємствах утворювались так звані “бек-офіси”.

Схема розкрадання коштів "ОПЗ" та "ОГХК". Фото: САП
Схема розкрадання коштів “ОПЗ” та “ОГХК”. Фото: САП

Внаслідок таких дій за період з травня 2020 по жовтень 2021 року АТ “ОПЗ” втратило фінансові ресурси та отримало збитки на суму 390 970 234 грн.

У разі доведення вини підозрюваним загрожує до дванадцяти років з конфіскацією майна”, — йдеться у повідомленні антикорупційної прокуратури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *