Що буде далі з електропостачанням в Україні: чи виростуть тарифи на електроенергію?

Як війна змінила енергетичну галузь України?

З 2014 року енергетика нашої країни зазнає стресів через військові дії та окупацію частини українських територій.

Після повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року українська енергетика суттєво постраждала від агресії російської федерації.

Структура енергетичної системи в Україні складається з двох основних частин: генеруючі потужності (електростанції) та магістральні лінії електропередач (ЛЕП).

27 великих електростанцій знаходяться в окупації (10 – захоплені у 2014-2015 роках; 17 – 2022), у тому числі Запорізька АЕС та Запорізька ТЕС, Каховська ГЕС, Луганська ТЕС та ін.

Додамо до цього чисельні пошкодження критичної інфраструктури, включно з ЛЕП та загрозу ядерного тероризму на окупованих АЕС, і отримаємо страшну картину.

Так, ситуація, м’яко кажучи, нервова.

Але й українці – не ті люди, яких легко налякати. Особливо, коли справа стосується свободи та незалежності, зокрема й енергетичної. Нам важливо розуміти реальну ситуацію, робити висновки та знаходити рішення.

Європейська інтеграція: вплив на систему електропостачання України

Набуття статусу кандидата в члени Європейського Союзу дає Україні надію на швидке відновлення країни після перемоги над російськими окупантами.

Очікується надходження інвестицій у всі галузі економіки, й в енергетику також.

Зазначимо, що інтеграція українських електромереж до енергетичної системи Європейського союзу ENTSO-E розпочалася ще 2005 року. Планували завершити 2023 року, але війна прискорила процес.

В результаті з березня 2022 року українські енергосистеми повністю синхронізовані з європейськими мережами.

Що це нам дає?

  • Можливість експортувати електроенергію до Євросоюзу за ринковими цінами. Залишимо за дужками версії, продають чи не продають зараз, коли Україна зазнає гострого дефіциту електроенергії всередині країни, і оцінюємо ситуацію з погляду майбутніх перспектив.
  • Імпорт електроенергії з Європи дозволить знизити нестачу електроенергії, викликану масштабним російським обстрілом і, як наслідок, зменшити кількість обмежень для споживачів. Наразі можливості імпорту обмежені. Щоб збільшити кількість електроенергії, яка постачається з Європи, необхідно модернізувати українські ЛЕП.
  • Розумне споживання електроенергії. Європейські програми, спрямовані на енергоефективність та енергозбереження, будуть впроваджуватися на державному рівні, і для бізнесу, і для побутових споживачів.
  • Європейські тарифи на оплату електроенергії. Питання, чи зможуть українці оплачувати електрику за ринковими цінами, залишається відкритим.

чи виростут тарифи на електроенергію

Скільки європейці платять за електрику?

Тарифи на оплату електроенергії для побутових споживачів у Європі не є фіксованими та формуються з урахуванням наступних факторів:

  • вартість виробництва;
  • витрати на постачання та розподіл електроенергії;
  • додаткові витрати, пов’язані з підтримкою інфраструктури;
  • витрати на охорону довкілля;
  • національний енергетичний баланс;
  • диверсифікація імпорту;
  • геополітична та економічна ситуація;
  • регулююча політика держави;
  • інші фактори, у тому числі податки, та збори.

Залежно від ситуації вартість споживання електроенергії для приватних домогосподарств може змінюватись у більший чи менший бік.

За даними Eurostat, середня ціна на електроенергію в першій половині 2022 року досягла – 0,25 євро за кВт-год. Підвищення тарифів пов’язане з енергетичною кризою, спричиненою вторгненням росії в Україну.

Скільки доведеться платити українцям, якщо тарифи на електроенергію наблизяться до європейських стандартів?

Сьогодні в Україні діє тарифна ставка на оплату електроенергії для побутових споживачів, яку встановлено 1 жовтня 2021 року:

  • 1,44 грн за кВт-годину при споживанні до 250 кВт-год на місяць.
  • 1,68 грн за кВт-годину для гуртожитків та колективних побутових споживачів.
  • 1,68 грн за кВт-годину при споживанні понад 250 кВт-год на місяць.

Поки тарифи на електрику для населення в Україні обіцяють не підвищувати.

Якщо ми хочемо жити в Європі, нам необхідно набувати європейського досвіду, включаючи ціноутворення.

Висновок: рано чи пізно українцям доведеться оплачувати споживання електроенергії за середньоєвропейськими тарифами (на сьогодні – від 7 до 11 гривень за кВт).

«Я готовий платити, якщо у мене буде європейська зарплата», – скажете Ви й матимете рацію.

Скільки часу та коштів знадобиться, щоб відновити та реконструювати українські електромережі?

Ми пережили важку зиму. З 10 листопада 2022 року російські ракетні атаки зруйнували понад 50% об’єктів енергетичної інфраструктури та призвели до дестабілізації електромереж.

«Пряма шкода енергосистемі України становитиме «сотні мільйонів доларів», а економічна шкода обчислюється «мільярдами», – сказав головний виконавчий директор НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький в інтерв’ю Bloomberg.

Сьогодні, на етапі виживання, пріоритетом є швидке відновлення критичної інфраструктури. Енергетики зможуть забезпечувати українців необхідними обсягами генерації до середини березня за умови, якщо не буде нових ракетних ударів по критичній інфраструктурі.

Нажаль, вчора 09.03.2023 знову був масований обстріл та влучання у енергетичні об’єкти.

електрика з Европи в Україну

Не йдеться про повне відновлення українських електромереж. На цьому етапі це неможливо. Потрібно, мінімум 2,5 року та 800 мільйонів доларів, щоб досягти довоєнного рівня.

Якщо ми говоримо про євроінтеграцію, то застарілі лінії електропередач потребують модернізації. Для енергоефективної системи, з урахуванням генерації з відновлюваних джерел, необхідна більш сучасна конфігурація, що потребує значно більше часу і фінансових витрат.

Що можна зробити сьогодні, щоб забезпечити себе стабільним електроживленням?

Звернемося до європейського досвіду. У ЄС приватні домогосподарства масово переходять на альтернативні джерела електроенергії (сонце, вітер тощо).

У звіті аналітичного енергетичного центру Ember зафіксовано рекордне зростання сонячної генерації у Європі. У 2022 році виробництво електроенергії сонячними електростанціями (у тому числі приватними) зросло на 24% (39 ТВт/год). Це дозволило скоротити витрати на газ на суму 10 мільярдів євро.

Бум зростання генерації від відновлюваних джерел енергії зумовлений не тільки кризою постачання викопного палива, прагненням покращити екологічну ситуацію на планеті, а й економічною доцільністю. Європейці вміють рахувати. Програми державного стимулювання ВДЕ, зниження оподаткування на «зелений тариф», пільгові кредити та гранди на встановлення альтернативних джерел енергії дозволяють побутовим споживачам значно зменшити суми у платіжках за електроенергію.

А що в Україні?

За даними фахівців з енергоефективності, на грудень 2021 року в Україні було зафіксовано 45 тисяч домашніх господарств з альтернативними джерелами енергії, підключеними до «зеленого тарифу».

Офіційна статистика кількості автономних станцій на ВДЕ (у тому числі СЕС) не ведеться, тому реальна кількість таких об’єктів значно більша.

Під час воєнних дій, коли централізована енергетична система неспроможна стабільно забезпечувати українців електроенергією, домашні електростанції стають надійними джерелами енергії для своїх власників та їхніх сусідів.

В умовах воєнного часу забезпечення енергетичної безпеки виходить на перший план для кожного жителя України, який хоче забезпечити собі та своїм близьким не лише надійне укриття від бомб та обстрілів, а й стабільне джерело електроенергії. Це означає, що у завжди вас будуть:

  • тепло,
  • світло,
  • можливість приготувати їжу,
  • зв’язок із рідними,
  • правдива інформація про події та можливості порятунку
  •  інші блага цивілізації.

Домашня СЕС – довгострокова інвестиція у майбутнє та надійна гарантія вашої енергонезалежності після перемоги.

Подумайте про це…

Джерело: LogicPower

 

One thought on “Що буде далі з електропостачанням в Україні: чи виростуть тарифи на електроенергію?

  1. В загалі згоден з цією публікацією, теж вже почав думати над питанням встановлення автономії СЕС с зеленим таріфом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *