БФ “Вітрила дитинства” реалізує на Одещині унікальний соціальний проєкт

Дитинство у малечі буває один-єдиний раз за життя, і кровопролитна війна не має завадити українським дітям повноцінно розвиватись і рости. Одеський Благодійний Фонд «Вітрила Дитинства» за фінансової підтримки МБО БФ «СОС Дитячі Містечка Україна» та спільній роботі з Таїровською та Авангардівською територіальними громадами, 7 місяць спільно працюють над проектом “Надання соціально-психологічної підтримки сім’ям з дітьми вразливих категорій в період війни”. У рамках проєкту Фонд допомагає та надає підтримку сім’ям з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, зокрема через повномасштабне вторгнення і внутрішнє переміщення.

 

Про це повВітрила дитинстваідомили  на офіційній сторінці БФ “Вітрила дитинства” у Фейсбук.

Проєкт дає змогу отримати гуманітарну допомогу після вивчення потреб сімей: сертифікати мережі магазинів «Сільпо» та ваучери на придбання теплого одягу та взуття для дітей. Батьки разом з дітьми можуть самостійно обрати і придбати продукти харчування, засоби гігієни, найнеобхідніші речі для життя.

Крім цього, команда фахівців надає не лише гуманітарну допомогу мешканцям громади, а й допомагає вирішити інші  соціальні та юридичні питання, організовує спілкування з психологом. Допомога надається одиноким матерям, одиноким батькам, багатодітним малозабезпеченим сім’ям у складних життєвих обставинах, сім’ям з дітьми з інвалідністю та особливими освітніми потребами, дітям, які втратили батьків через війну, вимушено переселеним родинам з дітьми, вагітним жінкам з числа ВПО.

Проте це не єдине, чим наразі займаються організатори проєкту. На території Таїровської громади Одеси відкрито «Соціальний Хаб» – це безпечний творчий простір, створений для батьків та дітей. Він обладнаний зручними меблями, яскравими іграшками. Тут облаштували дитячий майданчик, організували різноманітні активності для дітей різного віку. Перевага Хабу насамперед в тому, що для його відвідувачів є затишне безпечне укриття, а отже робота з дітьми та батьками не припиняється навіть під час повітряних тривог. Завдяки цьому батьки мають змогу залишати дітей у комфортному місці, в той час як отримують необхідну гуманітарну та іншу допомогу.

Вітрила дитинстваУ хабі діти проходять майстер-класи, які сприяють інтелектуальному, творчому, спортивному розвитку. Хореографічна та театральні студії, створені на базі хабу, не залишають нікого байдужими. Для наймолодших проходять веселі уроки з англійської мови, яка необхідна у сучасному житті. А ще діти співають, малюють, ліплять, танцюють, роблять різноманітні поробки, дивляться лялькові вистави, мають можливість розвиватися, соціалізовуватися, комунікувати один з одним, і, що не менш важливо, відволікатися та знаходити нових друзів.

На території Таїровської громади, де відкрито перший Соціальний Хаб, на лютий місяць 2023 року зареєстровано понад 6 тисяч вимушених переселенців, в родинах яких виховується більш ніж тисяча дітей. Це найбільша кількість ВПО після міста Одеси, де налічується 20 тисяч ВПО.

«Ми підписали меморандум з партнерами для адаптації та інтеграції дітей ВПО. Керівництво Таїровської громади вважає, що це дуже чудова нагода для нас і для батьків. Діти приходять сюди, розвиваються, отримують нові знання, між собою спілкуються батьки, вони інтегруються таким чином», – поділилася Галина Фют, директорка Центру надання соціальних послуг Таїровської селищної ради.

 

Вітрила дитинства

серцяНезабаром відкриється Соціальний Хаб і на території Авангардівської громади, де також реалізується проєкт. За 6місяців фахівці охопили послугами 250 родин. Тут можна провести час не тільки цікаво, а й з користю: з усіма бажаючими працюють соціальні працівники та професійні психологи, проводять консультації та тренінги.

Фахівці охоплюють послугами не лише родини ВПО з дітьми, де зростає 150 малят, а й “своїх”, місцевих мешканців: багатодітні родини, сім’ї, які виховують діток з інвалідністю, самотні батьки, опікуни дітей та прийомні родини.

«Наше завдання – зробити все можливе, аби в ці важкі часи надати підтримку батькам у піклуванні про своїх дітей, адже війна несе в собі й такі наслідки, як стресові та психологічні розлади, домашнє насильство, інші негативні явища, що можуть призвести до втрати дітьми батьківського піклування та соціального сирітства», – ділиться голова правління фонду Катерина Трапіцина.

Крім того, з лютого 2023 року з БФ «Вітрила дитинства» підписали меморандуми про співпрацю ще три громади Одеської області: Нерубайська селищна та Красносільська сільська Одеського району і Татарбунарська міська громада, що у Білгород-Дністровському районі.

 

Проєкт «Надання соціально-психологічної підтримки сім’ям з дітьми вразливих категорій в період війни» реалізується БФ «Вітрила Дитинства» за підтримки МБО БФ СОС Дитячі містечка України

#SOSДІТИ

Авторки – Кароліна Кіріяк, Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *