“Щасливі, що живі”. Як після російського вторгнення відновлюється село на Миколаївщині? ВІДЕО

Село Котляреве у Миколаївській області зазнало великих руйнувань від російських атак. Через його територію війська окупантів прямували на місто, а коли їх відтіснили звідси Збройні Сили – нещадно гатили по житловим будинкам. Найбільше руйнувань відбулося навесні і влітку 2022 року. Тут немає жодної хати, яка б не була пошкоджена обстрілами з важкої зброї. Проте люди почали повертатись до рідних місць. Зараз тут проживає вже близько тисячі мешканців, серед яких родини з дітьми.

КотляревеДо війни в Котляревому проживало 2500 жителів, з них – 400 дітей, проте як окупанти почали гатити по всьому живому, більшість людей виїхали і вивезли з небезпеки свої родини. Дехто залишився під обстрілами, місцеві кажуть, ховалися де могли.

Ольга Іванівна Кравченко – староста Котляревського старостинського округу, яке входить до складу Шевченківської громади. Розповідає: її рідному селу виповнилось 102 роки, та ще ніколи ця земля не бачила таких нищівних руйнувань. Тут повністю розтрощені 10 будинків, але немає жодного обійстя, яке не було б пошкожено рашистами.

Вікна, двері, перестінки, дахи, обірвані електропроводи та обламані дерева, – така картина тут ще й досі. А в сусідніх селах Вавілове й Центральне російські танки приїздили впритул і розстрілювали хати українців.

Проте потроху люди почали повертатись до своїх домівок. Зруйновані дахи позатягували синьою плівкою, – так селяни захищають житло від дощу і снігу цієї зими. Шкодує староста і нову амбулаторію, яка збудована за ПРООНівським проектом напередодні війни. Тут також розгорнуто роботи: перекривають дах, вставляють вибиті шибки й двері.

Миколаїв Поля, дуже багато було “приходів” по полях, в мене 5 тис га землі,  люди не можуть вийти посіяти, бо поля ще треба порозміновувати. Але повертаємось до життя, помаленьку”, – розповідає староста.

Відновлювати село допомагають волонтери. Цього тижня до котлярівців завітав Благодійний фонд “Світло Допомоги” з Одеси: привезли гуманітарний вантаж: питну воду, харчі, консерви, памперси, теплий одяг, – все, що необхідно людям просто зараз.

Президентка фонду Вікторія Христюк приїхала на Миколаївщину особисто, аби підтримати людей, що найбільше  постраждали від війни.

Що пережили місцеві мешканці та хто їм допомагає вижити зараз – у відео СИЛИ ГРОМАД:


Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *