Конфлікт за поле: селяни з Лиманської громади хочуть забрати свою землю у фермера. ВІДЕО

Жителі села Приморське, що в Лиманській громаді Білгород-Дністровського району, вирішили забрати свою землю у фермера, бо той вчасно не розраховується з людьми. Крім того, через недобросовісних аграріїв недоотримує кошти й місцевий бюджет. Тому місцева влада запровадила інвентаризацію своїх земель як джерело додаткових доходів до бюджету та інструмент впорядкування земель.

Про це розповів Лиманський сільський голова Василь Резніченко.

«Спір між фермерським господарством та землевласниками продовжується. Люди скаржаться, що не мають на руках жодних документів – ні договорів на землю, ні витягів з реєстрів, тому просять підприємця віддати їм документи. Хочуть звернутися до суду щодо розірвання договорів та накладання арешту на спірну землю, щоб заборонити фермеру ними користуватися», – зазначив голова сільради.

На останній зустрічі землевласників з орендарем Василь Резніченко домовився з підприємцями, що ті віддадуть людям документи, аби вони змогли на законних підставах звернутись до суду.

Як раніше повідомляла СИЛА ГРОМАД, мова йде про фермерське господарство “Чабаненко”, на керівництво якого скаржаться люди. Через напружену ситуацію в Лиманській сільраді за дорученням облдержадміністрації розпочалася ревізія використання земель фермерськими господарствами.

Зокрема, створена в сільраді комісія з проведення інвентаризації земель сільгосппризначення вже працювала в селі Приморському з метою проведення перевірки законності обробітку земельних ділянок. На кожну ділянку, яка обробляється, має бути украдений договір, який ще потрібно зареєструвати у Центрі адмінпослуг (ЦНАП), аби місцева влада могла проконтролювати використання своїх земельних ресурсів.

До роботи одного з фермерських господарств під час виїзду на територію села Приморське у комісії виникли питання, на які на черговому засіданні комісії підприємець даватиме відповідь. Насамперед фермер має надати документи, які підтверджують законність обробітку агроділянок.

Як розповів очільник сільської ради, на землях Лиманської територіальної громади  працює чимало фермерів. Здебільшого вони добросовісно виконують свої зобов’язання перед власниками землі та бюджетом сільради.

Але є й ті, хто по кілька років не сплачує податки за землю в місцевий бюджет, орендні плати, не укладає офіційні договори з власниками ділянок, працюючи “втемну”.

РезніченкоЗавдяки автоматизованому онлайн-сервісу Feodal.Online ми сьогодні бачимо, що більшість сільгосптоваровиробників обробляють земельні ділянки без укладання договорів, в «тіні». Через це бюджет громади недоотримує значну суму податків. Нагадую всім землекористувачам, що розпочала свою роботу Комісія з проведення інвентаризації земель с/г призначення, яка буде виявляти та встановлювати факти використання земельних ділянок без дозвільних документів та реєстрації. Результати роботи комісії будуть оприлюднені та висвітлені по кожному сільгоспвиробнику. Вся інформація та матеріали про порушників буде передано до відповідних органів”, – повідомив Василь Резніченко на своїй сторінці.

Разом з тим, завдяки місцевим фермерським господарствам та товаровиробникам у населених пунктах громади вдалося створити резерв борошна, що складає понад 20 тонн. Велику частину цього резерву роздали жителям сіл.

Нагадаємо, що складу Лиманської сільської громади входять села Лиман, Трапівка, Новоселиця, с. Зарічне, Приморське, Трихатки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *