Конфлікт у полі: чому селяни з Приморського забирають свою землю від фермера? ВІДЕО

Напружена ситуація склалася в селі Приморське Лиманської громади, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині. Місцеві селяни кілька останніх років не можуть знайти спільну мову з фермером, що обробляє їхні земельні паї. Конфлікт набув такого резонансу, що дійшло до звернення в поліцію та втручання місцевої влади.
Родючі чорноземи Буджаку стали яблуком розбрату між селянами та фермерами, що взяли в обробіток ділянки місцевих жителів. Саме тут, посеред поля, і відбулася болюча розмова двох сторін конфлікту: землевласників і підприємців.
Приморці кажуть: керівник фермерського господарства невчасно сплачує їм орендну плату за користування землею, а при спробі розірвати договори оренди – землю не віддає, мотивуючи свої дії укладеними договорами. Тоді як власники землі вимагають повернути їхні ділянки, стверджуючи, що не укладали з ним жодних договорів.
На місце селяни викликали геодезистів, аби переміряти свої ділянки, сюди ж прибула поліція та керівництво громади. Проте нічого з того не вийшло: на місце приїхав сам фермер разом з головним економістом підприємства. Геодезистам працювати не дозволили, і навіть звинуватили селян… у рейдерстві. Тож конфлікт у полі розгорівся із ще більшою силою.
“Чого ви вчепилися за ту землю? І людей не розраховує і землю не віддає! Може вже досить, наїлися? В мене теж діти є, їсти хочуть!”, – не стримує емоцій одна з жінок.
Селяни кажуть: втомилися від беззаконня, бо фермер відмовляється повертати їм землю, пояснюючи, що договір автоматично продовжено на 25 років. Люди обурені: пояснюють, дозволу на таке не давали:
“Людей не росщитує, ховається від людей! Коли договір підписує, чого не зібрали людей, не сказали відкрито, люди добрі, на 25 років договора! А так виходить підписували, возили, як кота в мішку? Самі підписи поставили кругом, тепер вона каже,  в сейфі. мовляв знайшла документи! Що хочуть, тей роблять, закону на їх немає!”, – розповідає ще одна власниця землі з с. Приморське.
Між тим, підприємці запевняють: закон не порушили, податки сплачують, а з людьми розрахувались. Від цього градус напруження ще більше зростає. Приморці кажуть: агровиробник їх зневажає, а пошив їх в дурні, бо й так вони мовляв, для нього “злидні” й “п’яниці”. Наводять для прикладу сусіднього фермера, який допомагає “своїм” селянам зорати городи, виділяє матеральну допомогу на лікування, чи необхідний транспорт.
Співробітники поліції, яких селяни викликали на місце, зареєструвати провадження за ст. 358 ККУ “Підробка офіційних документів групою осіб”.
Своєю чергою відреагувала і місцева влада. Як пояснив голова Лиманської громади Василь Резніченко, за його розпорядженням створено спеціальну комісію, яка має провести інвентаризацію та виявити ділянки, які використовуться без належного оформлення.
“Чому людина не має знати, де знаходиться її земельна ділянка?! Всі ці люди – власники земельних ділянок, вони викликали геодезистів, вони їх замовили, хай вони переміряють землю!”, – став на бік селян керівник громади.
Більше про ситуацію в с. Приморському – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *