“SaveMisha”: в Одесі мітингувальники вимагали лікування для ув’язненого в Грузії Міхеіла Саакашвілі

В Одесі 4 січня під стінами консульства Грузії відбулася акція на підтримку ув’язненого експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі. Політик раніше очолював Одеську обласну адміністрацію. Учасники просили звільнити його та відправити на лікування. 

Подібна акція, за словами організаторів, відбулася у 40 містах в усьому світі.

“Сьогоднішня акція, вона міжнародна. Об’явив її Марк Фейгін. В усіх консульствах практично, де можна, збираються люди та виражають підтримку Міхеілу Саакашвілі. Цією акцією ми хотіли сказати, що сьогодні не просто мовчати це убити людину, тому ми не хочемо мовчати, якщо ми будемо мовчати значить, що ми станемо співучасниками вбивства яке зараз відбувається у Грузії”, — розповів співорганізатор Тамаз Какабадзе.

За словами учасника Олега Михайлика, Путін намагається вбити Саакашвілі руками грузинського правління в тюрмі.

Мітинг за звільнення Саашкашвілі
Співорганізатор акції Тамаз Какабадзе. Фото: Суспільне Одеса
Мітинг за звільнення Саашкашвілі
Акція за звільнення Саакашвілі в Одесі. 4 січня. Фото: Суспільне Одеса
"SaveMisha": в Одесі під грузинським консульством вимагали відправити на лікування Міхаеля Саакашвілі
Акція за звільнення Саакашвілі в Одесі. 4 січня. Фото: Суспільне Одеса

За словами організаторів, в акції взяли участь близько 100 людей, поліція діалогу каже — близько 50. Учасники просили, аби до них вийшов представник консульства, але цього не сталося.

Мітинг за звільнення Саашкашвілі
Мітинг за звільнення Саашкашвілі в Одесі
Учасниця акції Тамара. Фото: Суспільне Одеса

“Дуже поважаю Міхеіла Саакашвілі, він справді був енергійним, він, знаєте, як серце Данко, він сюди приніс свою енергію. Він правдолюб, він дуже багато доброго, хорошого зробив для Одеси та Одеської області. Коли людину у 21 сторіччі просто отруюють у тюрмі це за гранню”, — розповіла учасниця акції Тамара.

Мітинг за звільнення Саашкашвілі в Одесі
Учасник акції. Фото: Суспільне Одеса
Мітинг за звільнення Саашкашвілі
Акція за звільнення Саакашвілі в Одесі. 4 січня. Фото: Суспільне Одеса

Що відомо про арешт Саакашвілі

1 жовтня 2021 року вперше за вісім років колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі прибув до Грузії. Увечері того ж дня його затримали й доправили до в’язниці у місті Руставі. Після цього політик оголосив голодування і назвав себе “політичним в’язнем”. Проти Саакашвілі відкрили справу про незаконний перетин грузинського кордону.

6 листопада Служба держбезпеки Грузії звинуватила Саакашвілі у тому, що він начебто координує з в’язниці дії, спрямовані на насильницьке повалення влади. У ніч проти 20 листопада Саакашвілі доправили у військовий шпиталь у місті Горі. Після цього політик погодився припинити голодування, яке тривало 50 днів, та почав харчуватися за спеціальною схемою. 21 лютого 2022 року Саакашвілі вдруге оголосив про безстрокове голодування на знак протесту проти дій грузинської влади, які, за його словами, не надають йому належної медичної допомоги.

На початку травня 2022 року лікарі й родина Саакашвілі заявили про катастрофічний стан здоров’я Саакашвілі й вимагали від грузинської влади відправити його на лікування за кордон.

20 грудня 2022 року Зеленський закликав “припинити знущання” з Саакашвілі та передати його Україні.

Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *