Зеленогірська громада звернулась до Верховної Ради з вимогою заборонити Московський патріархат. ВІДЕО

Віроломний напад Росії на Україну з захопленням територій, вбивствами мирного населення, катуваннями наших воїнів здійснювався з благословіння Митрополита всієї Русі Кирила Гундяєва. Незважаючи на те, що Українська православна Церква у травні 2022 року заявила про відокремлення від РПЦ Московського патріархату, схвильоване суспільство намагається якомога швидше припинити повноваження проросійської церкви в Україні. Так, днями Зеленогірська громада з Подільського району Одещини ухвалила на сесії своє рішення про звернення до Верховної Ради України щодо заборони діяльності церков Московського патріархату.
Зараз, на 8-му році війни, на території громади немає жодної української церкви. І навіть один з найстаріших храмів, Свято-Покровський в селі Ясенове, якому налічується понад 230 років, досі – під юрисдикцією сусідньої держави-терористки, що вбиває українців. Серед них – і десятки місцевих жителів, героїв, що обороняють нашу землю від окупантів.
Поміж тим, церковні служби тут, у славетному куточку одеського Поділля, досі правляться російською мовою.
Чому настав час повернути українцям свою церкву, пояснила депутатка Зеленогірської селищної ради Світлана КУДІНА.
“На останній сесії ми прийняли звернення до голови Верховної Ради, до Президента, до прокуратури України, щоб взяли під контроль всі релігійні громади московського патріархату на території всієї України і далі ми будемо робити кроки, щоб закрити релігійні громади Московського патріархату. Якщо в нас є своя держава, то в нас повинна бути й своя церква. з чого  починалось знищення української державності? Спочатку ліквідували церкву: перенесли патріаршество з України в Москву, а тоді ліквідували Гетьманщину, а далі козацтво. Тому крок за кроком, ми прозріємо, вде прозріваємо”, – поділилася Світлана Кудіна. 

Служба Безпеки України проводить перевірки церков УПЦ Московського патріархату. Один з обшуків відбувся у Балтському монастирі, – щоб з’ясувати, виправдовують або заперечують російську агресію у московській церкві Балти. Слідчі знайшли у єпархіальному управлінні портрет настоятеля Російської православної церкви патріарха Кирила.

Крім цього, у монастирі зберігали літературу з пропагандою “руського мира”, яку видали у Росії. За такими матеріалами навчаються у семінаріях та приходських школах. Також знайшли інструкції для запобігання зближенню УПЦ з ПЦУ та запереченнями канонічності ПЦУ.
Нагадаємо, Рада Нацбезпеки і оборони України (РНБО) наклала санції на 10 священиків УПЦ. Серед них – одіозні фігури, приміром настоятель Києво-Печерської лаври Павло, а також духовенств з окупованих росією територій України. Фігуранти санкційних списків виступали з різними ініціативами, зокрема, погодилися на співпрацю з окупаційною владою, просували проросійські наративи, виправдовували військову агресію Росії в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *