Без світла, зв’язку та води: інструктор з Одеси розповів, як вижити в екстремальних умовах

Вижити під час включень світла та води, адаптувати побут до реалій війни та підготуватися до зими в умовах російських обстрілів про це та інше під час брифінгу в Media Center Ukraine — Odesa 15 листопада розповів інструктор з адаптації в екстремальних умовах Гліб Скоробогатов.

Що робити, якщо через обстріли зникло світло

За словами інструктора, свічки не є безпечним методом освітлення, адже під час роботи з відкритим вогнем потрібно дотримувалися правил безпеки (зокрема, тримати свічку у склянці з водою, щоб у випадку перевертання рідина змогла потушити вогонь) та слідкувати за дітьми й тваринами. Це саме стосується у керосинових ламп. Найкращим рішенням для освітлення приміщення буде діодний ліхтар, прикріплений до стелі або розміщений біля дзеркала.

Як зберегти тепло в будинку, коли зникло опалення

Коли зникає світло, то найбільше складностей викликає у тих, в кого тепло вдома залежить від електрики, розповів Гліб Скоробогатов. У цій ситуації варто підготувати локальні зони тепла. Найголовніше – у місці, де ви будете спати. Також інструктор радить:

  • купити термовідбивний матеріал і розмістити його за батареєю;
  • утеплити вхідні двері й зробити так званий тамбур: завісити прихожу ковдрою, яка б не пускала холодне повітря всередину квартири;
  • зробити зону тепла у спальні: якщо ви спите поруч зі стіною, вона має бути утеплена килимом чи термовідбивним матеріалом. Тепло тіла на момент сну буде відбиватися від цього матеріалу;
  • під самим ліжком варто розмістити килим чи настил;
  • якщо ви використовуєте грілку, то в неї варто насипати солі, адже солона вода краще тримає тепло. Ще довше тепло тримає гаряча олія.

Приватний будинок можна обійти з тепловізором і подивитися, звідки йде найбільший вихід тепла. Це саме варто зробити й всередині приміщень.

“Я категорично наполягаю на тому, що потрібно це пропрацювати. Зробіть собі блекаут на добу хоча б у своїй квартирі. Щоб ви домовилися зі своїми сімейними: у нас має бути все автономне, душем ми не користуємося, світло не вмикаємо, телефоном не користуємося. І ви відразу зрозумієте, де у вас які є нюанси”, — розповів Гліб.

Як захистити дихальні органи та очі в задимленому приміщенні, якщо немає протигаза

Інструктор пояснює: щоб захистити дихальні органи під час пожежі чи запилення не достатньо просто натягнути футболку на лице. Ефективніше буде:

  • використати фільтр для кави
  • окуляри для підводного плавання
  • фільтри-картриджі: їх можна прикріпити до свого лиця завдяки бафам. У цьому випадку обов’язково вдихати та видихати ротом
  • фільтри від сигарет, які попередньо розпушивши можна вставляти у ніздрі.Це зможе позбавити організм запаху гарі та дрібного пилу.

Без світла, зв'язку та води: одеський інструктор розповів, як вижити в екстремальних умовах
Інструктор демонструє фільтр-картридж. Фото: скриншот трансляції

Як надіслати повідомлення та дізнатися новини без зв’язку

Гліб Скоробогатов радить завжди мати вдома радіо, звідки можна отримувати інформацію. Також необхідно тримати запасні батарейки. Якщо немає зв’язку, то в екстремальній ситуації відправити повідомлення можна перейшовши з 4G на 2G.

Як підготуватися до екстремальних ситуацій

Більш впевнено в екстремальній ситуації допоможе почуватися дозиметр: він, крім основної своєї задачі, може контролювати стан води та продуктів й перевіряти їх, радить інструктор.

Він рекомендує скласти список найбільш необхідних речей та розділити їх на комплекти: перший комплект – ті речі, які з вами завжди, другий – це те, що дасть вам бути добу без цивілізації, третього комплекту має вистачати на тиждень:

“По хорошому потрібно підготувати по комплекту тривожної валізки на 72 години. Це три доби повної автономії. Ви повинні подбати про різне спорядження таким чином, щоб ви протягом трьох діб не замислювалися про те, що ви будете їсти, як ви питимете або фільтруватимете воду, в чому ви спатимете, де ви спатимете. У вас має бути абсолютна автономія”.

Лайфхаки, як забезпечити запаси води та відфільтрувати її вдома

Запасаючи воду, потрібно враховувати те, що людині на добу потрібно два-три літри рідини, не враховуючи супи та чаї. Воду необхідно заготовити раніше й подбати про місця для її зливу.

Інструктор радить придбати технічний рукав – це труба із целофану, яку можна зав’язати та залити туди до 180-200 літрів води.

Також він рекомендує купити багаторазовий мембранний фільтр для води, який може очищати до 20 тисяч галонів рідини та позбавляє її від мікроорганізмів та бактерій, але не захищає від тяжких металів. Зібрати можна і дощову воду, але її багато пити не можна, адже вона вимиває солі з організму. Важливим електролітом у цьому випадку є коктейль із чверті чайної ложки солі та соди і столової ложки цукру на літр води. Це закриє питання водно-сольового режиму організму.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *