В Арцизі через знеструмлення припинив роботу хлібзавод

На Одещині один із ключових хлібозаводів зупинив виробництво хлібобулочних виробів і вже кілька днів не відвантажує продукцію до магазинів кількох районів області. Критичної ситуації ще немає, але села можуть залишитися без хліба.

Як розповів  директор Арцизького хлібзаводу Олексій Куцарев, підприємство змушене піти на простой через тривалу відсутність електроенергії. В магазини Арцизу та декількох районів півдня Одещини не отримують продукцію «Арцизхліб».

«Для виробництва хліба потрібно, щоб підприємство безперервно отримувало електроенергію протягом 10 годин. За існуючого графіка, коли світло подають по кілька годин, нам довелося припинити виробництво», – розповідає Олексій Куцарев.

Він наголосив, що раніше хлібозавод підключили до кількох ліній електропередач, які відносяться до різних груп споживачів. Хлібопекарі сподівалися, що при перемиканні електроенергії з однієї групи на іншу завод отримуватиме електроенергію безперервно, але в сьогоднішніх реаліях це не врятувало підприємство.

Щоправда, говорити про катастрофічну ситуацію поки що зарано, завдяки диверсифікації виробництва хлібобулочних виробів на Одещині. Багато невеликих хлібопекарень перейшли на пелетні печі, що забезпечує безперервність виробництва хлібобулочних виробів. Але для більших заводів ситуація набагато складніша.

Як розповідає Олексій Куцарев, у травні ц.р. внаслідок ракетного обстрілу в Арцизі тривалий час була відсутня електроенергія. Арцизькому хлібзаводу надали в користування потужний електрогенератор, завдяки якому підприємство продовжило роботу.

«Тоді питання з електропостачанням тимчасово вирішили, але, використовуючи його, собівартість виробництва хлібобулочних виробів зросла в 2,5 рази. Сьогодні ж, якщо ситуація із тривалими відключеннями світла продовжиться, хлібзавод працювати не буде і ми не зможемо постачати продукцію до магазинів регіону», – зазначив підприємець.

Завдяки невеликим хлібопекарням хліб із полиць магазинів в містах не зникне. Але можуть постраждати жителі сіл області, куди виробники ймовірно припинять доставляти хліб.

«Багато пекарень в умовах зниження конкуренції в містах переключиться на міські магазини і, швидше за все, не захочуть додавати у витрати вартість доставки хлібобулочних виробів до сіл. Не виключено, що мешканці сіл Одеської області можуть залишитися без хліба», – наголосив Олексій Куцарев.

Нагадаємо, внаслідок масованих ракетних обстрілів, здійснених російськими військами на території України, виведено з ладу 50% енегопостачальних компаній. Понад 80% абонентів залишилися без світла. Відновлювальні роботи тривають, на території Одеської області запроваджено планові відключення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *