Загиблий хлопець з Балти став донором печінки для дівчини з рідкісною хворобою

17-річний хлопець з Балтської громади, який загинув в аварії, став донором печінки для 19-річної Вероніки. Дівчина потребувала термінової трансплантації органа. Операцію, яка тривала 14 годин, провели лікарі “Охмадиту”. Історією порятунку на сторінці в Facebook поділився член парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

За інформацією нардепа, Вероніка потрапила до “Охмадиту” наприкінці жовтня. В неї були ознаки гострої печінкової недостатності та білірубін на рівні понад 200. У дівчини діагностували хворобу Вільсона-Коновалова. Це важке спадкове захворювання, яке призводить до надмірного накопичення міді у тканинах та може спричиняти печінкову недостатність. За статистикою, хворобу виявляють у однієї-чотирьох людей на 100 тис. населення.

Стані пацієнтки був критичним, лікарі вирішили, трансплантація – це єдиний спосіб зберегти життя, зазначив Михайло Радуцький.

Протягом трьох днів система підібрала для Вероніки двох посмертних донорів, але їхні печінки виявилась непридатною для пересадки. На шостий день від подачі заявки система знайшла донора у КНП “Балтійська центральна районна лікарня” Одеської області: 17-річний хлопець загинув у аварії, і його родичі дали згоду на посмертне донорство”, — розповів Радуцький.

Операція пройшла успішно, дівчина проходить реабілітацію і виходить на прогулянки територією лікарні.

Загиблий хлопець з Одещини став донором печінки для дівчини з рідкісним захворюванням
19-річна Вероніка. Фото: Facebook/Михайло Радуцький

Загиблий хлопець з Одещини став донором печінки для дівчини з рідкісним захворюванням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *