Освітяни Одещини ризикують втратити 72 млн гривень – держава вилучає кошти у громад

Залишки освітньої субвенції не мають накопичуватись, а повинні ефективно працювати на підтримку галузі освіти та економіки в цілому, ще й в цей непростий час. На цьому наголошують у Міністерстві освіти і науки, коментуючи накопичення залишків освітньої субвенції у регіональних бюджетах. На цьому наголошує й директор департаменту освіти та науки Одеської ОВА Олександр Лончак на кожній нараді з головами громад та керівниками органів управління освітою.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

В Одеській області є значні залишки коштів освітньої субвенції на рахунках, однак чиновники на місцях не поспішають їх використовувати.

Складна ситуація склалася у Березівському районі. На початку року там отримали більше 32 млн грн субвенції. Наразі використано трохи більше 35%.

Найгірша ситуація у Ширяївській громаді – використано 4,1 млн грн.

«Чому мовчить педагогічна і батьківська громадськість, місцеві депутати? Люди, ви розумієте, що держава вам дає кошти на гідну оплату праці вчителів, на гідні умови навчання дітей, а чиновники на місцях бездіють! А навіщо проявляти якусь активність, власна ж зарплата їх, упевнений, цілком влаштовує», – скаржиться Олександр Лончак.

Не краща ситуація і в Одеському районі, одному з найбільших в області. На 1 січня 2022 року громади мали у розпорядженні 237,71 млн. грн. Використали наразі 147,09 (61,9%) від запланованих. Залишок склав 90,62 млн.
“Найгірше в Нерубайській громаді (13 мільйонів!). І так з року в рік! Дивуюся байдужості батьків, громадськості, пасивності депутатів. Невже тут все так ідеально і не має куди витратити ці значні кошти? Так віддайте туди, де потрібніше! Наприклад, Овідіополю не вистачає. Чи краще хай «згорять» на рахунках?” – резюмує керівник департаменту.
По інших ОТГ ситуація виглядає наступним чином:
📉Усатівська ТГ- 11,38 млн. грн.;
📉Вигодянська ТГ – 9,53 млн. грн.;
📉Великодолинська ТГ – 9,46 млн. грн.;
📉Біляївська ТГ – 5,89 млн. грн.;
📉Великодальницька ТГ – 5,88 млн. грн.;
📉Доброславська ТГ- 5,54 млн. грн.;
📉Таїровська ТГ – 5,26 тис. грн.;
📉Фонтанська ТГ- 3,83 млн. грн.;
📉Теплодарська ТГ – 3,05 млн. грн.;
📉Авангардівська ТГ- 2,86 млн. грн.;
📉Яськівська ТГ – 1,27 млн. грн.;
📉Красносільська ТГ – 1,16 млн. грн.
Білгород-Дністровський район станом на 1 січня 2022 року мав 41,26 млн субвенції з держбюджету. Використав 14,55 млн.грн. (35,3%) від запланованих. Загальний залишок складає 26,71 млн. По громадах:
📉Старокозацька ТГ – 7,99 млн. грн.;
📉Мологівська ТГ – 5,71 млн. грн.;
📉Петропавлівська ТГ – 4,61 млн. грн.;
📉Татарбунарська ТГ- 2,15 млн. грн.;
📉Тузлівська ТГ – 1,93 млн. грн.;
📉Успенівська ТГ – 1,46 млн. грн.;
📉Дивізійська – 1,01 млн. грн.;
📉Лиманська сільська ТГ – 1,01 млн.

Олександр Лончак обіцяє згодом детально показати ситуацію в інших районах області. Зауважує: якщо ситуація не зміниться, то на початку 2023 року держава анулює рахунки місцевих рад, повернувши залишки освітньої субвенції до держбюджету.

Нагадаємо, Асоціація міст України вважає це неприйнятним для місцевого самоврядування.

“Велика частка з 9 млрд гривень, які були в громад станом на 01.09.2022, передбачена для оплати праці освітян, що згідно з законодавством здійснюється в тому числі в наступних за звітним періодах, а отже ресурс для виплат має залишатись в громадах і в 2023 році.  Тим більше, що в проекті Держбюджету на 2023 рік закладено на 30% або на 20 млрд грн менше коштів освітньої субвенції за реальну потребу муніципалітетів. Прийняття запропонованої Урядом норми щодо вилучення залишків освітньої субвенції поверне муніципалітети в «радянську зрівнялівку», демотивує та зупинить процес побудови ефективної мережі освітніх закладів”, – йдеться на офіційному сайті АМУ.
Саме тому пере прийняттям Бюджету-2023 Асоціація міст України виступає за вилучення статті 32 з проекту Державного бюджету 2023 та збереження залишків освітньої субвенції в громадах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *