У Доброславській громаді вироблятимуть каву з трояндових пелюсток

У селі Трояндове Одеської області під час благодійного фестивалю «Пісні нескорених сердець» презентували фірмову каву «Трояндова феєрія». Про це повідомила керівниця проєкту трояндового парку села Альона Шихалієва.

Шихалієва«Метою нашого фестивалю був збір коштів для ЗСУ. Під час заходу ми організували благодійний кафетерій Dobrokava&Desert, у якому продавали десерти та напої з троянд. Серед позицій була і фірмова кава «Трояндова феєрія» — кава з додаванням трояндового лікеру», — зазначає Шихалієва.

Як пояснила менеджерка, після перемоги у всеукраїнському конкурсі від видання AgroPortal.ua «Неймовірні села України 2022», село Трояндове отримало грошовий грант у розмірі 100 тисяч гривень на реалізацію проєкту «Трояндове королівство» від головного партнера — Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

«Троянди є родзинкою нашого села — вони ростуть усюди, і багато хто переробляє пелюстки цих квітів. Саме тому маленькими кроками ми йдемо до великої мети — створення великого трояндового парку в селі з усіма атракціями. За грантові кошти ми вже закупили термопрес для сублімації продукції, кавоварку та ноутбук», — додає керівниця проєкту.

Як розповіла Людмила Прокопечко, проєкт розпочнеться зі створення сільськогосподарського кооперативу та реєстрації торговельної марки «Трояндове королівство». Основа для цього вже є, адже 25 родин у селі вирощує понад 1 тисячу сортів троянд.

Майже 40 років мешканці села займаються вирощуванням троянд. Із села щорічно відправляється понад 1 млн троянд. Кооператив дозволить об’єднати всіх трояндарів і дасть можливість популяризувати бренд «Трояндівська троянда» в Україні. Також це дозволить продовжити підприємницький і туристичний сезон у громаді, забезпечити роботою наше населення і зупинити міграцію молоді з села”, – поділилася Людмила Прокопечко, голова Доброславської селищної ради.

За грантові кошти конкурсу члени кооперативу закупили обладнання для переробки троянд та облаштування магазину. ТрояндовеТакож планується розробка сайту для інтернет-магазину. В межах проєкту планується створення крамниці, інтернет-магазину та акаунтів у соціальних мережах для продажу продукції. Приміщення комунальної власності під крамницю на пільгових умовах місцева влада передає членам кооперативу.

Загальна вартість проєкту складає 399 тис. грн, з яких 250 тис. грн — кошти майбутніх членів кооперативу та 50 тис. грн надає територіальна громада.

Із троянд кооператив буде виготовляти чаї, наливки, настоянки, мило, варення, конфітюр, сувенірну продукцію.

Крім того, планується закласти тематичний трояндовий парк на площі 3 га з фотозонами і зонами відпочинку. Ділянка під парк уже виділена, також селищна рада допомогла з приміщенням для магазину.

«В перспективі ми плануємо створити умови та розвивати проєкт, щоб туристи приїзжали до нас постійно, а не лише в сезон цвітіння троянд», — зазначає Людмила Прокопечко.

Нагадаємо: Доброславська громада після війни збирається потужно розвивати туризм на своїй території.
А про те, як у Доброславі облаштували один з парків, Японський сад, СИЛА ГРОМАД розповіла у відео:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *