В Татарбунарах «сусідська варта» разом з місцевою владою контролюють безпеку під час війни

Громадський центр правосуддя в місті Татарбунари виступив ініціатором формалізації співпраці груп «сусідської варти» з органами безпеки та правопорядку в умовах воєнного стану. Відповідний спільний протокол підписаний 4 листопада 2022 року в місті Татарбунари між міською радою, відділенням поліції, підрозділом ДСНС, Громадським центром правосуддя та уповноваженими представниками груп «сусідської варти». Протоколом узгоджено сфери співпраці, визначено відповідальних за координацію осіб та збільшено кількість груп «сусідської варти» з двох до десяти. Окрім вже звичної профілактики та повідомлення про правопорушення, групи «сусідської варти» займатимуться актуальними безпековими проблемами воєнного стану – зокрема, сприянням забезпечення енергетичної безпеки, роботи системи оповіщення та упорядкування укриттів. 

Перші дві пілотні групи «сусідської варти» з’явились в місті Татарбунари у 2019 році (по вулиці Папаніна та Степовій) завдяки співпраці Громадського центру правосуддя та відділення поліції № 2 Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області. Керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко підкреслив, що «сусідська варта» – це не лише підвищення рівня безпеки в громаді, але і формування довіри до працівників поліції.

«Сусідська варта» ґрунтується на простій ідеї – помічаю щось підозріле й одразу реагую. Можна виділити декілька елементів в діяльності «сусідської варти»: «безпека житла» (мешканці дбають про безпеку власного будинку/вулиці та звертають увагу на будь-які підозрілі дії), «взаємодія з поліцією» (люди постійно обмінюються інформацією з поліцією, яка в свою чергу регулярно звітує про виконану роботу), «турбота про територію» (жителі дбають про благоустрій своєї території та створюють умови, які сприяють зменшенню кількості злочинів). «Однією з переваг запровадження «сусідської варти» є те, що мешканці вулиць налагоджують контакт не лише з поліцейськими, але і між собою. Важливо те, що кожен самостійно й добровільно приймає рішення долучитись до «сусідської варти» та своїми діями не замінює роботи поліцейських. Тобто патрулювання, переслідування та затримання правопорушників – це обов’язок поліцейських, а «сусідська варта» допомогає зробити такі дії правоохоронців більш оперативними та ефективними», – розповів він.

З перших днів повномасшабної агресії рф проти України групи «сусідської варти» активно включились до протидії викликам війни та воєнного стану, що поставило питання збільшення їх кількості за рахунок долучення старостинських округів, розширення питань співпраці, а також узгодження каналів швидкої та безпечної комунікації. В жовтні 2022 року було здійснено оцінку роботи груп «сусідської варти» в довоєнний період та їх можливу адаптацію до умов воєнного стану. Також було проведено консультації з основними суб’єктами співпраці – зокрема, міською радою та відділенням поліції. Так, 18 жовтня керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко та голова районної Ради ветеранів МВС Віктор Яременко провели зустріч з міським головою Андрієм Глущенком.

25 жовтня в офісі Громадського центру правосуддя відбулась зустріч керівника місцевого відділення поліції, підполковника поліції Віктора Дудки, голови районного Ради ветеранів МВС Віктора Яременка, голови Громадського центру правосуддя Леоніда Семененка та волонтерок Світлани Вигорніцької та Олени Токмак.

В результаті таких консультацій 4 листопада 2022 року було узгоджено та підписано Протокол координації та співпраці груп «сусідської варти» в м. Татарбунари з органами безпеки та правопорядку в умовах воєнного стану. Підписантами Протоколу стали Татарбунарський міський голова Андрій Глущенко, начальник відділення поліції №2 Білгород-Дністровського районноговідділу поліції ГУНП в Одеській області Віктор Дудка, начальник 36 ДПРЧ 2 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Одеській області Юрій Солонар, керівник Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари Леонід Семененко, координатори груп «Сусідська варта» Валентина Ганська й Тамара Данильченко. Протоколом узгоджено сфери співпраці, визначено відповідальних за координацію осіб та збільшено кількість груп «сусідської варти» до десяти (дві в місті Татарбунари та вісім в старостинських округах Татарбунарської міської ради).

Основними сферами співпраці з відділенням поліції визначено:

  • повідомлення про підозрілих людей та транспорті засоби в мікрорайоні,
  • повідомлення про порушення в мікрорайоні обмежувальних заходів в умовах воєнного стану (комендантська година інше),
  • повідомлення про вчинені правопорушення чи спроби їх вчинити,
  • участь у якості понятих при здійсненні слідчо-оперативних дій,
  • допомога в пошуку необхідних відеозаписів на приватних відеокамерах,
  • допомога в пошуку свідків та доказів вчинених правопорушень,
  • допомога в поширенні орієнтувань та інших повідомлень органів поліції,
  • допомога при здійсненні заходів забезпечення публічного правопорядку та превенції в мікрорайоні.

Основними сферами співпраці з органами ДСНС визначено: повідомлення про пожежі, надзвичайні ситуації різного типу та вибухонебезпечні предмети в мікрорайоні, повідомлення про ситуації, що можуть призвести до пожежі чи надзвичайної ситуації в мікрорайоні, допомога в проведенні інформаційно-просвітницьких та навчальних заходів з безпечного поводження, допомога в проведенні профілактичних заходів, допомога в облаштуванні в мікрорайоні пунктів обігріву. Питання співпраці груп «сусідської варти» з Татарбунарською міською радою – повідомлення про порушення правил благоустрою, сприяння в здійснення заходів з благоустрою, повідомлення про неналежну роботу системи оповіщення, сприяння в обладнанні укриттів, інформування мешканців про місцезнаходження укриттів та правила їх використання, допомога в здійсненні заходів з енергетичної безпеки в мікрорайоні, допомога в облаштуванні в мікрорайоні пунктів обігріву, повідомлення про наявність житлових будинків, які покинуті їх власниками та знаходяться без догляду.

Один з актуальних напрямків роботи груп «сусідської варти» – сприянням забезпечення енергетичної безпеки, роботи системи оповіщення та упорядкування укриттів. Напередодні зимового періоду, представники груп «сусідської варти» допомагають перевіряти системи опалення, електричні мережі  та системи водопостачання. Також проводиться просвітницька робота з мешканцями щодо більш раціонального використання приміщень, їх утеплення, забезпечення альтернативних варіантів енергоносіїв. Зокрема, 2 листопада така просвітницька кампанія була проведена в місті Татарбунари на місцевому ринку, куди ходять більшість містян.

ДжерелоГромадський центр правосуддя в м. Татарбунари 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *