Шлях до ЄС: місто Арциз шукає партнерів у Німеччині

Євроінтеграція і відбудова України – два ключові пріоритети для співпраці українських громад з муніципалітетами зарубіжних країн на найближчу перспективу. 12 – 13 жовтня 2022 року в м.Ауґсбур (Німеччина) відбулася П’ята німецько-українська конференція муніципальних партнерств «Партнерства для розбудови та розвитку». В рамках зібрання відбувся Круглий стіл за участі німецьких обербургомістрів та очільників українських громад – членів АМУ. Серед української делегації були й представники Одещини: мер Арциза Сергій Парпуланський, очільник Чорноморська Василь Гуляєв та голова Великодолинської громади Денис Ткаченко.

Перший день конференції (12 жовтня) був присвяченій темі «Партнерства та мережі для подолання наслідків війни». Про план регіонального відновлення та розвитку України розповів заступник Міністра з розвитку громад та територій України Іван Лукеря.
На панельних дискусіях було розглянуто роботу німецько-українських муніципальних партнерств та їх важливості для відбудови України та інтеграції в ЄС. Мережа німецько-українського муніципального партнерства значно розширилася з лютого, в тому числі в рамках спеціальної ініціативи «Солідарне партнерство з Україною», і наразі становить близько 100 муніципальних партнерств.
ГуляєвСторони понад 35 партнерств отримали можливість вперше поспілкуватися особисто під час цієї конференції. 40 громад висловили зацікавленість у налагодженні партнерства.  Своїх нових партнерів шукає і міська рада м.Арциз, розповів голова громади Сергій Парпуланський.
Я їхав з конкретною метою – познайомитись з мерами європейських міст, і домовитись про співпрацю. Чомусь так вийшло, що серед інших міст України Одеська область має небагато міст-побратимів в ЄС, тому виправляємо цю ситуацію. Для нас це дуже важливо. Наше місто, як і багато населених пунктів громади, засноване німцями-колоністами, у нас часто бувають їхні нащадки у гостях, навідують рідну землю своїх предків, і ми завжди з радістю співпрацюємо з кількома благодійними організаціями й фондами. Сподіваємось знайти нових партнерів, думаю, що не тільки Європа може дати багато нам, а й ми станемо більш відкриті німецьким громадянам, які хочуть краще пізнати свою історію”, – поділився Сергій Парпуланський.
Голова Арцизької громади підтвердив, що питання з містами-партнерами, які співпрацюватимуть з українськими містами, вирішиться у грудні 2022 року.
Під час круглого столу виступив Вінницький міський голова Сергій Моргунов. Він передав учасникам вітання від Голови Асоціації міст України, мера Києва Віталія Кличка та подякував організаторам Конференції за створення майданчику для обміну досвідом та налагодження партнерств задля відбудови країни.
«З підтримкою громад-партнерів Україна швидше пройде шлях як кандидат до європейської спільноти. Німецькі міста зможуть допомогти нам у відновленні країни за європейськими стандартами. А ми можемо поділитися досвідом роботи муніципалітетів у кризових ситуаціях. Головне – це єднання навколо спільних цінностей», – підкреслив С. Моргунов.
Ярмарок можливостей, що відбувся в рамках другого дня конференції, мав на меті запропонувати підтримку в реалізації та просуванні партнерських проектів, зокрема: фінансові інструменти підтримки (Nakopa, Фонд малих проєктів (KPF)), кадрові інструменти підтримки, Connective Cities, Cities4Cities, Re:Match: переміщення біженців з України до німецьких громад за принципом відповідності, United for Ukraine, європейські пропозиції з підтримки тощо.
П’ята німецько-українська конференція муніципальних партнерств висвітлила різноманітні виклики, які стоять перед муніципальною владою, продемонструвала потенціал для партнерської співпраці, конкретизувала внесок різних сторін у подолання наслідків війни, яку розв’язала росія в Україні, дала поштовх для подальшої співпраці та забезпечення демократичного і сталого розвитку в громадах України та Німеччини у довгостроковій перспективі.
Організатори заходу: Сервісна служба «Міста в Єдиному Світі» (SKEW) Engagement Global у співпраці з округом Швабія, з Асоціацією міст Німеччини та Асоціацією міст України.
У конференції взяли участь представники державної влади, бургомістри, понад 80 мерів, представники 102 громад, активісти громадянського суспільства з Німеччини та України.

Як відзначає заступник Міністра регіонального розвитку В’ячеслав Негода, налагодження міжмуніципальних зв’язків між українськими територіальними громадами і муніципалітетами з країн ЄС, а також з інших країн-кандидатів є однією з ключових передумов залучення додаткових ресурсів, експертизи і підвищення готовності до робити з європейськими фондами, коли така можливість відкриється. В процесі підготовки до вступу в ЄС, ключове значення для громад матиме їх спроможність і навички підготовки проектів, які з одного боку, відповідатимуть стратегічним цілям розвитку громади, а з другого – вимогам і стандартам програм і фондів ЄС, а також їх здатність ефективно управляти коштами, які будуть надходити на місцевий рівень.

«Статус України як країни-кандидата на вступ до ЄС, відкриває перед нею великі перспективи. І на шляху до євроінтеграції необхідно зробити ще велику роботу на національному і на місцевому рівнях. Унікальність шляху, який Україна має пройти в процесі євроінтеграції, полягає в тому, що їй одночасно потрібно буде вирішувати завдання відбудови після перемоги», – сказав В’ячеслав Негода.

Він додав, що Мінрегіон зацікавлений в покращенні спроможності органів місцевого самоврядування щодо розуміння ефективного використання механізмів партнерства і буде всебічно сприяти роботі в цьому напрямку.

«Але хочу наголосити, що налагодження партнерств з муніципалітетами з інших країн не має бути самоціллю. Велика кількість таких партнерств не завжди є показником ефективності роботи. Співпраця з муніципалітетами-партнерами має в кінцевому рахунку слугувати цілям розвитку громади і підвищенню якості життя її мешканців.  А це означає, що при визначенні потенційних партнерів, потрібно виходити з тих проблем і викликів, які стоять перед громадою і розуміння того, як співпраця з тим чи іншим партнером може допомогти у їх подоланні», – зазначив В’ячеслав Негода.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *