Одеські волонтери створили електронний додаток, який допомагає ППО збивати російські ракети. ВІДЕО

Нерідко в телеграм-пабліках, сторінках у соцмережах та ЗМІ з’являються фото та відео прольоту над населеними пунктами ворожих ракет, авіації або дронів. Українці з цікавості і для хайпу поспішають це зробити не зважаючи на заборону викладати  такі дані. ЗСУ та представники влади щоразу просять не робити цього, адже так можна допомогти ворогу. Однак інформація про небезпеку в небі, якщо її правильно застосувати, може стати у нагоді українським захисникам неба – системою ППО можна користуватися онлайн за допомогою мобільного додатку єППО. 

Розробила програму Одеська конструкторська група Технарі для покращення роботи сил протиповітряної оборони. Як його використати і що це таке, розповів один із засновників Технарів Геннадій Сульдін.

Зазначимо, з самого початку розробка була узгоджена з командуванням ОК «Південь» та старшими офіцерами Повітряних Сил ПВК «Південь».

На початку повномасштабної війни одесити створили волонтерську групу Технарі для того, щоб допомагати ЗСУ сучасною оптикою та електронікою. Також вони приєдналися до допомоги протиповітряної оборони Одеської області та України.

“Коли ми допомагали військовим, ми бачили, як саме ППО робить свою справу. У технарів з’явилася ідея, оскільки в протиповітряній обороні рахунок йде на секунди, зробити так, щоб час від спостереження до поразки мети скорочувався. Ми бачили, що ракети, які близько летять, іноді йдуть таким курсом, що їх не бачать радари”, – каже Геннадій.

У зв’язку з цим було ухвалено рішення, щоб професіонали протиповітряної оборони дізнавалися про проліт ракет навіть тоді, коли їх тимчасово не бачать локатори. Таким чином Технарі вирішили створити додаток єППО для українців.

Зараз воно є у Play Market. Близько 180 тисяч користувачів Android вже встановили його собі, зареєструвалися близько 160 тисяч людей. Ба більше, є перші результати.

Реєструватися в єППО потрібно через додаток Дія. Це зроблено з метою безпеки. Також після встановлення програми з’явиться кнопка Тест, щоб перевірити, чи все нормально працює.

Щоб скористатися додатком та повідомити військових про загрозу, необхідно відкрити його, обрати тип повітряної мети, направити смартфон у напрямку руху мети та натиснути велику червону кнопку. Через кілька секунд фахівці ППО побачать вашу позначку на карті, вона доповнить інформацію про радіолокацію і літаюча мета буде збита.

Таким чином можна повідомляти про ворожі дрони, ракети, літаки і гелікоптери.

Скачати на свій смартфон програму можна за посиланням.

One thought on “Одеські волонтери створили електронний додаток, який допомагає ППО збивати російські ракети. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *