Лиманська громада будує укриття, щоб відкрити садки і школи

Коли безпека – на першому місці. Лиманська сільська територіальна громада, що у Білгород-Дністровському районі, активно готує укриття для дітей у своїх навчальних закладах. Школи, як і в більшості населених пунктів Одещини, тут працюють дистанційно, а дитячі садки зачинені, адже цій території від російських військ “дісталося” чи не найбільше: ракети, якими рашисти били в бік Одеси чи Арцизу, у буквальному сенсі пролітали над головами лиманців. Проте місцева влада готується поступово повернути дітей за парти, тому робить усе можливе, щоб вони стали безпечними для перебування дітлахів. На випадок повітряної тривоги вчителі та вихователі зможуть швидко сховати малечу у надійному прихистку.

Про це СИЛА ГРОМАД дізналась під час прес-туру, який організувала Лиманська сільська рада.

Так, у дитсадку “Берізка”, що в селі Новоселиця, яке входить до Трапівського старостинського округу, у колишньому підвальному приміщенні готують найпростіше укриття. Воно розміщене позаду головної будівлі, дітям потрібно буде спуститись вниз сходами, тримаючись за поручні. Тут провели капітальний ремонт: у споруді встановили вентиляцію, освітлення, укріпили стелю, розмістили санвузол, “тривожну” кнопку та під’єднують приміщення до системи відеонагляду. Черга за меблями, потрібним устаткуванням та вай-фаєм.

“Під час війни не кожен батько чи мати хоче пускати свою дитину до дитячого садка. Так як наша громада знаходиться неподалік острова Зміїний, всі пам’ятають як на початку війни над нашою громадою літали ракети, тому сьогодні настрої батьків – поки навчатись дистанційно“, – розповів голова громади Василь Резніченко.

До речі, дитячий садок в Новоселиці після створення Лимнаської ОТГ у 2017 році став першим об’єктом, куди громада вклала свої сили й кошти. Місцева влада здійснила якісне відновлення старої сірої будівлі, перетворивши її на затишний дитячий центр: замінили дах, вікна й двері, поміняли прогнилу підлогу, закупили меблі, створили красиві дитячі ігрові, спальні, вбиральні та актову залу. Тож місцеві жителі, хоч і з розумінням поставились до пересторог щодо безпеки, – дуже чекають моменту, коли їхні діти знову почнуть відвідувати цей дитсадок.

Василь РезніченкоПодібні захисні споруди Лиманська сільська рада будує і в трьох ліцеях громади – в селі Трапівка, Лиман та Приморське. Про одну з них розповіла директорка Лиманського ліцею Анастасія Крайник. Перед початком навчального року ми провели батьківські збори і більшість батьків проголосували за змішану систему навчання, тоюто поєднання дистанційної і очної форми.

“У нас навчається 128 діток. Ремонт в нас на завершальному етапі, сподіваюся, що в найближчий час наш ліцей запрацює очно і ми зможемо повноцінно вийти і навчати у школі дітей”, – пояснила очільниця закладу.

Крім підготовки самого укриття, освітяни мають забезпечити учнів запасами продуктів харчування, питної води та найнеобхідніших медикаментів.

Проводити навчання у дистанційному форматі досить важко, зізнається пані Анастасія, тому що у сільській місцевості інтернет не завжди працює безперебійно, часто вимикається електропостачання. Крім того, тут живуть переважно небагаті родини, а якщо в сім’ї зростає 3-5 дітей, не всі батьки можуть забезпечити своїх школярів індивідуальними телефонами чи ноутбуками.

Тож повернення до звичайних уроків тут давно чекають і діти, і батьки, і вчителі.

Варто зазначити, що для облаштування укриттів місцева влада залучила залишки коштів освітньої субвенції 2021 року, а також вклавши сюди кошти власного бюджету Лиманської сільської ради.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *