На території Балтської громади створять Центр селекції мигдалю

На території Балтської громади, що у Подільському районі на Одещині, створюють Центр вивчення та селекції мигдалю.

Про це повідомив віцепрезидент Української горіхової асоціації Василь Бабанський на своїй сторінці у фейсбуці.

Він зазначив, на сьогодні в Україні висаджено десятки гектарів мигдалю, досвід його вирощування представлений на міжнародних конференціях та виставках, укладено перші контракти із зарубіжними партнерами.

«Мною ухвалено рішення продовжити розпочату справу на території Балтської ОТГ. Ми створюємо Центр вивчення мигдалю, організацію селекційної роботи із залученням зарубіжних фахівців», – заявив Василь Бабанський.

Він додав, що цього року розпочинає закладання колекційного саду як основи реалізації цих планів. У ньому буде представлено сорти американської, європейської, середньоазіатської, молдовської, української селекції — всього понад 50 сортів.

Зараз, розповів пан Бабанський, у розпалі збирання врожаю. До команди однодумців долучився місцевий винахідник, Іван Буруков, вмілі руки якого дозволили механізувати прибирання.

Він також зробив обладнання для переробки мигдалю після чистки. Незважаючи на сильну посуху, стан саджанців у розсаднику радує. Це ще раз підтверджує посухостійкість наших сортів”, – повідомив пан Василь.

І наголосив, що одним із важливих напрямів є робота із зарубіжними партнерами, щоб перекладати мигдальні сади на інші схеми посадки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *