Єдина капеланка з Одещини служить військовою лікаркою

Єдина жінка-капелан з Одещини Олена Жавець на передовій працює бойовим медиком. Олена, мама трьох дітей і бабуся одного онука, колись працювала капеланкою ув’язнених. У 2017 році жінка стала військовою капеланкою у лавах Збройних Сил України. Маючи понад двадцять років медичного досвіду, 25 лютого цього року вона прийшла до військкомату і відтепер служить медиком. Про своє життя та службу розповіли у виданні «Релігійно-інформаційна служба України».

До 2016 року Олена Жевець займалася соціальною роботою із вразливими групами населення: допомагала нарко- та алкозалежним. Жінка пояснює, що з часом працівників у в’язницях почали називати тюремними капеланами, а її відправили на навчання в профільну школу при Білоцерківському військовому училищі.

«Була група, в яку входили капелани чоловіки, нас дві жінки – євангельські християнки – та три монахині. На всю групу було п’ять жінок. Це був 2016 рік. Потім я вступила до духовної семінарії «Благодать та істина» у Києві. У 2018 році закінчила її, була однією жінкою у ранзі військового капелана разом з чоловіками на курсі. В Одесі я одна жінка – воєнний капелан», – зазначає вона.

Олена вважає: коли ти залишаєшся вірним справі, яку ти виконуєш за дорученням Бога, люди це бачать. Вона розказує, що її часто запитують, як взяла до рук зброю, маючи духовний сан.

«Я завжди кажу, що зброю можна використовувати по-різному. Але якщо прийшли до мене додому зі злом, я буду стріляти на поразку. І потім я розбиратимусь з Богом. Засудить мене хтось чи ні – неважливо. Маю автомат, який мені довірили. Я опанувала цю непросту зброю, стріляла з неї тощо. І більше того, я скажу, що рука не здригнеться», – впевнено говорить медикиня.

Розказує: часто питають, як взяла в руки зброю, вона ж капеланка.

“Я завжди кажу, що зброю можна використовувати по-різному, але якщо прийшли до мене додому і прийшли зі злом, я буду стріляти на поразку. І потім я буду розбиратися з Богом. Засудить мене хтось чи ні, у мене є автомат, який мені довірили, я опанувала цю непросту зброю, я стріляла і я його розбираю, я його чищу, я розумію його призначення. І більше того, я скажу, що рука не здригнеться”, – зазначає медикиня.

“Я знаю, що в Біблії написано “Хто взяв в руки меч, той від меча і загине”. Україна в оборонній позиції. І ми не прийшли забирати чужі землі та життя, ми не прийшли робити той жах, який роблять росіяни і їхні найманці, які приїхали ґвалтувати наших дітей, вбивати старих людей, вбивати нас. Ось проти цих нелюдей і буде використаний мій меч”, – ділиться Олена Жевець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *