“Це ніби епізод із фільму жахів”: хірург, який рятував дітей із обстріляних рашистами одеських курортів

Хірург Юрій Дабіжа рятував дітей на операційному столі після ракетного обстрілу Росією курортів Затока та Сергіївка. Серед них — восьмирічний хлопчик, який втратив майже всю кров, та дівчинка з ранами та відкритими переломами. Історію лікаря розповіли на сторінці Департаменту охорони здоров’я Одеської ОВА.

Після обстрілу Сергіївки швидкі приїздили одна за одною, було одночасно до 30 людей. Лікарі працювали у трьох операційних одночасно. Невеликі ушкодження зашивали просто у перев’язувальних, розповів лікар.

Юрій Дабіжа згадав, як до медзакладу привезли восьмирічного хлопчика, якого поранило уві сні. У дитини були рани по всьому тілу та відкритий перелом плеча. Друзки скла потрапили в шию і перерізали сонну артерію.

Він міг померти від втрати крові, її вже майже не було. За норми еритроцитів до п’яти – в нього був мільйон! Ми перелили йому більше літра крові, вивели зі стану шоку. На щастя, нам вдалося його врятувати”, — пояснив хірург.

Також до лікарні привезли дівчинку. В її тілі було безліч осколків, рани, відкриті переломи стегна, гомілки, руки.

Таке тільки у фільмах жахів показують. Ми врятували їй життя, вивели зі стану шоку. Але ніжку повністю врятувати не вдалося, довелось ампутувати. Це було дуже страшно“, — поділився медик.

За словами Дабіжи, побачене з 24 лютого перевернуло його життя. Лікарям треба швидко ухвалювати рішення, щоб зберегти життя та здоров’я поранених. Коли багато тяжкопоранених одразу – це викликає складнощі. Це – не медицина мирного часу, це – медицина війни.

“Мінно-вибухова травма – це ніби епізод із фільму жахів. Від швидкості ухвалення рішень залежить життя, особливо коли йдеться про порятунок дітей”,  — відзначив Юрій Дабіжа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *