Активіст чи рекетир? СБУ підозрює громадського діяча у вибиванні грошей з агробізнесу

Прокурори Одеської обласної прокуратури та Білгород-Дністровської окружної прокуратури повідомили про підозру керівнику одеського відокремленого підрозділу однієї з антикорупційних громадських організацій у вимаганні 600 тисяч доларів США.

Як повідомили в Офісі генерального прокурора України, за даними слідства, громадський активіст вимагав у керівника сільськогосподарського підприємства кошти за неоприлюднення відомостей про нібито незаконну реорганізацію підприємства та компрометуючу особисту інформацію.

Намагаючись психологічно тиснути та шантажувати директора, підозрюваний з серпня 2021 року неодноразово звертався до правоохоронних органів зі скаргами та вимогою ініціювати перевірку обставин реорганізації підприємства.

“Під час особистих зустрічей з потерпілим громадський діяч повідомив про наявність в нього нібито компрометуючих матеріалів, розголошення яких спричинило б суспільний резонанс і вплинуло на його репутацію”, — йдеться в повідомленні.

Слідством з’ясовано, що голова підрозділу вимагав в керівника сільськогосподарського підприємства регіону 600 тисяч доларів США за неоприлюднення відомостей про нібито незаконну реорганізацію підприємства та іншу дискредитуючу потерпілого інформацію.

Наразі розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні. Вимагання з використанням свого службового становища згідно з законом карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Між тим в Службі безпеки України зазначили, що зловмисник задіяв підконтрольні ЗМІ для створення негативного «інформаційного фону» довкола діяльності підприємства. Погрожував оприлюднити «компромат» щодо законності дій, рішень та добропорядності його керівника.

А щоб припинити ці штучні перешкоди, вимагав гроші.

Наразі зловмиснику оголошено про підозру за ч. 2 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу України.

За даними ЗМІ йдеться про скандального активіста, керівника ГО “Національна антикорупційна асамблея”Анатолія Коломійця.

За даними сайту youcontrol, ця організація працює вже три роки.

Зазначимо, у липні 2021 року Вищий антикорупційний суд відмовився змінити запобіжний захід з застави в розмірі майже 400 тисяч гривень на особисте зобов’язання ексдепутату Кілійської райради Одещини Анатолію Коломійцю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *