Дефіцит пального і сховищ для зерна: в яких умовах стартує збір врожаю на Одещині?

Збір цьогорічного врожаю на Одещині може опинитися під загрозою зриву. Наразі регіон зіткнувся з проблемами посухи, відсутності пального та місць для зберігання зерна. Про стан аграрного сектору в області в ефірі “Українське радіо. Одеса” розповіла директорка департаменту аграрної політики Одеської ОВА Алла Стоянова.

Чиновниця зазначила, що наразі Одеська область готова до збору ранніх зернових культур. Вже почалися обкоси полів, території готують до повномасштабного збору врожаю.

На сьогодні ранній ячмінь вже готовий. І очікування не такі оптимістичні, якими їх вважали на початку року, тому що не було достатньої кількості опадів, і якщо торік ми отримали рекордний урожай, то в цьому році, дай Боже, нам отримати відсотків 70 від минулого року”, – додала Алла Стоянова.

агроЗа словами чиновниці, ситуація у регіонах Одеської області буде на рівні 2019 року. Ті господарства, які отримали найменшу кількість опадів, зможуть вийти “в нуль”. Це господарства переважно Ізмаїльського, Болградського Білгород-Дністровського районів.

Директорка департаменту розповіла, що наразі палива не вистачає населенню та малим підприємствам. Великі підприємства забезпечені, у них є місця зберігання для запасів палива.

“Звичайно, в жодного підприємства немає таких місць зберігання, щоб забезпечити повністю всю збиральну компанію від краю до краю, але забезпечення найвище у великих сільгоспвиробників, далі у середніх, і страждає малий бізнес, тому що в нього взагалі то немає місць зберігання”, – зазначила Алла Стоянова.

Жінка додала, що наразі Одещина отримує дизельне паливо навіть на заправочні станції. Його повинно вистачити для забезпечення збиральної компанії.

Ми сподіваємося, що збиральну кампанію ми теж зробимо, і все зерно буде з полів піднято. Ми теж боялися, як ми зробимо посівну компанію, але ж ми її зробили. Будемо сподіватися, що збиральна компанія теж завершиться успіхом”, – розповіла голова департаменту.

Алла Стоянова розповіла, що в Одеській області працюють і сільгосппідприємства, і переробні підприємства. Не зважаючи на ризики, аграрії вийшли у поля зі своєю технікою.

“Мета у нас одна – зібрати весь врожай. І не залишити наш регіон, нашу країну без хліба”, – додала жінка.

Більшість зерна, зібраного на Одещині, у мирний час експортують. Регіон виробляє в п’ять-шість разів більше, ніж споживає. Тільки у 2021 році в області виробили 107 млн т зерна, а спожили не більше 20.

В нас дуже великі залишки зерна – близько 25 млн т. В нас є залишки минулого року. З каналами експорту відбуваються деякі перешкоди, у зв’язку з тим, що у нас заблоковано море. А ми так до нього звикли, що ми можемо великі об’єми в короткі строки відвантажувати. На сьогодні це неможливо. Але ми шукаємо і знайшли вже альтернативні шляхи вивозу зерна за кордон: через автосполучення, через залізничне сполучення, через малі річки. І ми вже збільшили експорт”, – розповіла Алла Стоянова.

У березні 2022 року з Одещини експортували 200 тисяч тон зерна, у квітні – 1,5 млн т, у травні – 1,5 млн т. Голова департаменту зазначила, що у мирний час з регіону вивозили близько 10 млн т. щомісяця.

“Всі обурені і навіть світ вже втрутився в це питання, тому що якщо для нас питання експорту – це питання нашої економіки, то для світу – це питання продовольчої безпеки, голоду. Ми то забезпечені продовольством, тому що ми виробляємо більше, ніж споживаємо. Що будуть робити ті країни, які недоотримають наше зерно? Це країни Африки, переважно північної, Близького Сходу, Азії, Європи. І сьогодні світ вже відчуває нестачу нашого зерна”, – додала Алла Стоянова.

У департаменті аграрної політики зазначили, що через війну в Україні та потужну посуху у світі змінився продовольчий баланс.

На сьогодні важко робити якісь прогнози, тому що ми не знаємо, як ті чи інші процеси впливатимуть на ці події. На сьогодні немає продовольчої безпеки на світовому рівні. Якщо продовольчий баланс зменшується, а населення теж саме, то ціни на продовольчі товари будуть повільно, але йти в гору”, – додала Алла Стоянова.

Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *