У Балті встановили дзвони на костелі Святого Станіслава. ВІДЕО

На Одещині відбулася перша служба в оновленій церкві. Друге життя отримує Балтська католицька святиня – костел Святого Станіслава. З 1936 року, за радянської влади, дзвони костелу перестали лунати над містом. Перестав працювати і костел, як культова споруда. І лише в 1993 році було прийнято рішення про відновлення храму. Тож 4 червня 2022 року, через багато десятиліть, відбулась історична подія в житті храму – встановлення і освячення нових дзвонів. Для містечка Балта, що є центром великої громади у Подільському районі Одещини, це стало визначною подією.

Про це повідомив Балтський міський голова Сергій Мазур.

Балта“Мабуть, вперше за більш як 100 днів війни відчув в душі умиротворення. І неабияку гордість за наше місто – колиску віри, милосердя, домівку людей різних національностей і конфесій. Сотні людей доклали зусиль до відновлення католицької святині і архітектурної пам’ятки нашого міста – Костелу Святого Станіслава. Свій внесок у цю Божу справу зробили і ми. Переконаний, що над нашим містом і всією Україною незабаром лунатимуть урочисті і найбажаніші звуки – голос дзвонів Перемоги. І немає в світі такої сили, що могла би зупинити їх!”, – повідомив голова громади.

У цей день візит до Балти здійнив Його Преосвященство Єпископ Станіславу Широкорадюк, який провів урочисту літургію.  Йому та отцю Даніелю мер міста Сергій Мазур подякував за невтомну роботу на благо Балтської парафії.
Довідково. Як відомо з історії, на початку XVIII століття, після того як було проведено кордон між Польщею і Оттоманською Портою, на лівому березі річки Кодими князем Юзефом Любомирським було засновано Юзефград, а на другій стороні турками і татарами – слобода Балта.
В Юзефграді, успадкованому князем Станіславом Любомирським, з 1765 року розпочалось будівництво костелу для вірмен-католиків (тобто тих, які визнають Папу Римського як голову Католицької Церкви). Храм було віддано під опіку св. Станіслава, єпископа та мученика; його розміри були невеличкими: один нєф (зала) з абсидою прямокутної форми (7,5 метра ширини та 16 метрів довжини). Для забезпечення матеріальних потреб костелу і парафії приписано для нього три села.
Першим настоятелем костелу св.Станіслава був призначений Габрієль Рафал Едоні-Радецькі, вихованець латинського колегіуму у Львові, який служив у двох обрядах: вірменському та латинському, і можна припустити, що цей священик згодом був похований у цьому храмі, його останки по цей час присутні на кожній святій Літургії.
Після другого поділу Польщі місто Юзефград переходить під Російське підданство і через декілька років цар об’єднує два поселення під однією назвою Балта, яка незабаром стає повітовим містом Подільської губернії.
У 1826 році костел було цілковито передано римсько-католицькій Церкві в підпорядкування Кам’янець-Подільському єпископу. В Балті організовано деканат, до якого входять костели, розташовані в містечках Голованівськ, Кодима, Криве Озеро, Рашків, Рибниця, Чечельник, М’ястківка, Ободівка, Саврань та філія в Бершаді, а кількість парафіян в деканаті сягала майже 17 500 осіб. І
В 1880 році до Балтського храму належало 1490 вірян . З’явилася потреба розбудови храму для такої кількості парафіян. Зробив це настоятель отець Станіслав Галузінський у 1909 році.
Історія цього храму досить велика, наповнена трагічними подіями, переслідуваннями духовенства, знищенням селян, від яких у часи Голодомору у храмі ховали зерно, а охороняли комсомольці зі зброєю…
Проте нова історія костелу почалася 1993 року, коли його повернули громаді.
Як відбулася літургія  – у ВІДЕО:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *