Туризму не буде: як відсутність курортного сезону вплине на економіку Одещини?

Заміновані пляжі, Чорне море та загроза висадки десанту РФ: все це є причиною відтермінування початку курортного сезону. Все через те, що у Чорному морі курсують кораблі РФ з ракетами на облавку, а пляжі й море заміновані. Неспроможність відкрити курортний сезон стане ударом по економіці. Також це впливатиме на ринок праці й заробіток громадян.

Таке журналісти “Українського радіо. Одеса” обговорили з економістом Едуардом Каражією та гідесою Наталею Власенко.

Курортний сезон на Одещині відкриють після того, як Україна переможе у війні з Росією. Втім, перед тим, як людям дозволять відпочивати на пляжах, потрібно буде очистити пісок й Чорне море від мін. Таке сказав речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

“Курортний сезон розпочнеться після перемоги України. Я думаю що до розмінування пляжів та моря потрібно буде залучати наші країни-партнери. В нас є свої фахівці, вони висококваліфіковані, але, мені здається, цього буде не достатньо для того, аби пришвидшити цей процес”, – сказав він.

Неспроможність відкрити курортний сезон в Одесі стане ударом по економіці.

Тисячі гривень втратять ті, хто працював у туристичній сфері: представники готельного бізнесу, сфери послуг, харчування, розваг тощо. Деякі одесити й зовсім залишаться без засобів для існування. Таку думку висловив економіст Едуард Каражія.

Туризм – одна з основних частин доходу для Одеської області, для економіки та населення. Був коронавірус, сьогодні активні бойові дії – через це значна частка населення просто не буде отримувати таких доходів, які були у попередні роки. Чим менше отримує населення, тим менше воно витрачає, чим менше витрачає, то всі інші сфери діяльності, якими як правило займається малий бізнес, сфера обслуговування та торгівля теж від цього страждають. Значна кількість місцевого населення поїхала за межі області та міста, це теж відчувається, бо сьогодні мало що продається і, звісно, бізнес від цього страждає”, – розповів економіст.

За його словами, сфера туризму – це остання сфера діяльності, яка повинна від держави отримувати якісь матеріальні та фінансові підтримки.

Едуард Каражія додав, після війни в першу чергу буде процвітати будівельна індустрія та все, що з нею пов’язано: установка вікон, продаж будівельних матеріалів та меблів.

Напевно, кур’єрська служба ще якось попрацює, але і в них сьогодні значно впали доходи. Сьогодні це може бути доставка, завтра ремонт будь-чого, хоча зараз ми бачимо, що практично немає таких сфер, які б могли гарантувати супердоходи”, – вважає він.

На думку економіста місцева влада повинна заохочувати людей приїжджати до Одеси та області.

Під час війни одеські гіди не виходять на роботу та шукають собі нові заняття.

Під час дії обмежень воєнного стану в Одесі та області не проводять екскурсії. Таке розповіла гідеса Наталія Власенко. За її словами, дехто з екскурсоводів проводили лекції по історії онлайн і таким чином збирали гроші на ЗСУ. Втім каже, попиту зараз на такий формат немає.

Мої колеги у Львові вже почали потрошки проводити екскурсії, враховуючи маршрут так, щоб десь поруч було бомбосховище на випадок повітряної тривоги. Ось в Одесі я та мої колеги екскурсії поки що не проводять. Особисто я не проводжу екскурсії, поки не буде якоїсь стабільності та впевненості у тому, що не буде обстрілів та нападів”, – сказала гідеса.

Наразі вона працює перекладачем для іноземної преси, яка приїжджає до Одеси. Також жінка пише різні статті. Вона впевнена, після війни туризм в Одесі “точно житиме”.

Я думаю, що туризм точно буде, адже іноземці вже точно знають що таке Україна. Вони будуть сюди їхати, їм буде цікаво побачити цю країну“, – впевнена Наталія Власенко.

Як відомо, від початку війни в Одесі заборонили відвідування усіх пляжів.

Аби убезпечити людей там встановили попереджувальні знаки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *