ООН закликає росію розблокувати порти Одеси та Миколаєва

Війна в Україні і блокування українських портів через війну, яку розв’язала Росія, загрожує економічним колапсом сільського господарства України – держави, яка годує 400 мільйони людей у всьому світі. Про це заявив виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі, виступаючи по відеозв’язку на Міжнародній донорській конференції високого рівня з України у Варшаві.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Тому ми говоримо росії: у нас буде голод по всьому світу, якщо ми не відкриємо ці порти і не дамо прохід, щоб допомогти людям по всьому світу. Це критичне питання для України. І найголовніше, це критична проблема для решти світу впродовж наступних 8-12 місяців і наступного року”, – сказав Бізлі.

Він пояснив, що якщо не відкрити порти прямо зараз, то коли в липні і серпні зберуть врожай, його ніде буде зберігати, тому що елеватори і сховища повні.

Бізлі підкреслив, що у такому разі наслідки будуть гірші, ніж теперішнє зростання цін на харчування, паливо, вартість фрахту.

До російського військового вторгнення Україна щомісячно експортувала близько 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси і Миколаєва, що складає 10% від світового ирнку зерна.Проте зараз через морську блокаду з боку РФ може щомісячно перевозити близько 500 тис. тонн зернових.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *