Внаслідок провокацій на виїздах з самопроголошеної ПМР з’явились черги

Ворожі війська посилюють провокації у так званій “Придністровській молдавській республіці”. Увечері 25 квітня у ЗМІ з’явилася інформація про «серію вибухів» у будівлі так званого міністерства держбезпеки на території окупованого Росією Придністров’я в Тирасполі. А вранці 26 квітня офіційний сайт “ПМР” повідомив про вибухи поблизу села Маяк, де розташований телерадіоцентр. 
На виїздах з самопроголошеної республіки утворилися затори: населення масово евакуюється на територію Молдови, Румунії та України. Багато громадян мають паспорти цих держав, але припускаючи, що військові дії, розгорнуті російським агресором, поширяться і на їхню територію, покидають рідні домівки, забираючи дітей і домашніх тварин. Сиуатція дуже схожа до перших днів розгорнутої війни Росії в Україні.

Тим часом у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони заявили, що вихури у Придністров’ї — спланована провокація російських спецслужб.

Як повідомляє пресслужба ГУР у Facebook, вибухи сталися в приміщенні так званого міністерства держбезпеки і філії російської ФСБ в окупованому Придністров’ї. Було пошкоджено будівлю та вибито шибки. Попередньо, для завдання удару використовували РПГ-22 і РПГ-27.

За даними української розвідки, ще 22 квітня секретар так званої держкомісії з ліквідації надзвичайних ситуацій Придністров’я Вадим Шмаленко надіслав листа голові Кам’янського району Володимиру Бичкову. У листі йшлося про термінову підготовку даних про наявність і місцезнаходження «захищеного пункту управління цивільної оборони міста» і про те, що, якщо такого пункту немає, його потрібно негайно створити.

«…Ще за три дні до інциденту керівники “ПМР” вже готувались до його проведення і подбали про облаштування захищеного і комфортного бункеру. Очевидно, що цей випадок – один з низки провокативних заходів, організованих ФСБ для нагнітання панічних та антиукраїнських настроїв. За задумом авторів, вони мають виправдати війну на території України чи залучити “ПМР” до бойових дій. Або в якості території з певним мобілізаційним резервом, або ж як територію, з якої російські війська можуть проводити атаки на українську територію», – заявили в ГУР.

ГУР вважає, що ФСБ РФ продовжить серію терактів на території невизнаної Придністровської республіки.

У так званому міністерстві заявили, що, «за попередніми даними, постріли були зроблені з РПГ», ніхто не постраждав. Там стверджують, що на верхніх поверхах будівлі «міністерства» було вибито вікна. У Telegram-каналах також опублікували фото предмета, схожого на відстріляний тубус від гранатомета.

Співробітники Служби інформації та безпеки (СІБ) Молдови після інциденту провели екстрену нараду, пише tv8.md.

Раніше в Одеській військовій адміністрації заявили, що російські війська можуть організувати провокації для подальшого наступу на Україну. Зараз у самопроголошеній невизнаній Придністровській республіці перебуває понад 1000 російських військових.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *