У громад Одещини держава забере 10% доходів від продажу землі – АМУ

Закон №5719 обмежує громади в доходах від продажу землі, – заявляють в Асоціації міст України. Верховна Рада України прийняла Закон України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів”, який доповнює джерела доходів Державного та місцевого бюджетів доходами від продажу земель сільськогосподарського призначення. Згідно з документом, 10% коштів від продажу земель комунальної власності вилучатимуться до держбюджету.
Про це повідомляють в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.
Так, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» передбачив право фермерів викуповувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення з державної та комунальної власності, які перебувають у них в постійному користуванні.
Однак надходження до бюджетів територіальних громад від продажу цих земель зараз заблоковані через відсутність відповідного коду доходів у Класифікаторі доходів бюджету. Прийняті зміни до Бюджетного кодексу дозволять Міністерству фінансів внести зміни до цього Класифікатора та розблокувати викуп земельних ділянок, які перебувають у постійному користуванні фермерів.
Окрім того, прийнятий закон передбачає, що 90% коштів від продажу земельних ділянок зараховуватимуться до бюджетів територіальних громад, а 10% – до Державного бюджету.
“Асоціація міст України вважає, що такі зміни порушують права власників (територіальних громад) розпоряджатися своїм майном та отримувати доходи від його реалізації, та звертає увагу, що після прийняття закону про «земельну децентралізацію» землі під такими фермерськими господарствами перейшли до комунальної власності”, – повідомили в Одеському РВ АМУ.
Тим  часом, Одеська область є абсолютним лідером серед регіонів України за кількістю оголошених земельних аукціонів у системі «Прозорро.Продажі». У ТОП-5 вона ввійшла за оголошеною вартістю цих торгів. Переважна більшість продавців — це органи місцевого самоврядування. Місцева влада все активніше використовує наданий їй ресурс для збільшення власних доходів, адже зростання стартової ціни за земельними лотами дуже значне, повідомляють в АМУ.

Вже відбулися понад 300 успішних земельних аукціонів, за підсумками яких до місцевих бюджетів області надійде понад 105 млн грн при оголошеній вартості лотів у майже 50 млн грн. До прикладу, аукціон, що відбувся 12 січня 2022 р., на право оренди земельної ділянки територіальної громади Білгород-Дністровського, що перебуває в комунальній власності, довів ефективність проведення такого роду торгів і найголовніше – раціональне управління земельними ресурсами громади. Завдяки аукціону на право оренди земельної ділянки на вул. Перемоги, 2/1 проведених в електронній системі «Prozorro.Sale», ціну лота вдалося підняти у 44 рази, а щорічна орендна плата, яка надходитиме до бюджету міста, становитиме 667,2 тис. грн.”, – повідомила Світлана Осадчук, консультантка з бюджетних питань Одеського РВ АМУ.

 

На жаль, пропозиції Асоціації міст України про зарахування 100% коштів від продажу земель комунальної власності до бюджетів територіальних громад (правка 112) були відхилені народними депутатами.
Нагадаємо, продаж та оренда державної та комунальної землі через електронні аукціони була частиною реформи ринку землі в Україні. Сільськогосподарську землю громадам продавати заборонено, але можна здавати в оренду. Землі інших категорій дозволено як продавати, так і передавати в оренду, а торги відбуваються виключно на аукціонах у “Прозорро.Продажі”. Дві третини аукціонів – це орендні аукціони, третина – продаж. Так само дві третини – це земля сільськогосподарського призначення і третина – не сільськогосподарського призначення. Найдорожча вартість річної оренди землі – на Одещині, де вона сягає понад 11 тис. грн за гектар.
Ціни в різних областях є різними. Вони залежать від нормативної грошової оцінки та орендної плати, яка сформувалася в регіоні. Також ціна буде залежати від місця розташування земельної ділянки, якості ґрунтів та конкуренції.
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *