“Зникаючі села”: молоде подружжя з Острівного мріє відродити землю предків

Цикл передач “Зникаючі села”, що розповідає про життя віддалених населених пунктах Бесарабії, стартував з розповіді про непросту долю села Острівне, яке знаходиться на території нинішнього Ізмаїльського району. Чому молодь відмовляється жити в глибинці і віддає перевагу майбутньому у великих містах – роздумують головні герої сюжету. Про це йдеться у відеоматеріалі каналу “Суспільне Одеса”.

Острівне або Бабата – маленьке село Суворівської громади в Ізмаїльському районі. Більше двохсот років поспіль тут мешкають сім’ї болгар-колоністів, які прийшли на ці землі, щоб зберегти свою культуру, мову і віру.

У ХХ столітті село спеціалізувалося на городництві, а місцеві жителі були багатими. Проте з 1990-х роках селяни стали масово покидати свої доми у пошуках кращої долі.

Головний герой Петро Добрев не лише повернувся у своє рідне Острівне, але і став його главою, відчувши заклик свого роду. Петро разом з дружиною Дариною піклуються про збереження історичної і культурної спадщини і будують плани відносно його майбутнього. Маленька донечка Іскра вселяє в них віру і дає їм крила.

Молодь повинна розуміти, те, що показують на красивих картинках – це не життя. Життя – це те, що наповнено сенсом. Якщо ти в місті знайшов сенс свого життя – живи там, але якщо там ти не знаходиш змила, може варто щось змінити? Неважливо де ти живеш, важливо – як. Я – живу в селі і на сьогодні не відчуваю, що я чимось обділений. Навіть навпаки, я бачу, що моя дитина росте в широкому роздоллі”, – розповів Петро Добрев.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *