У Балті відбулося свято української хустки

Балтський історичний музей запросив городян на захід, який, безумовно, став культурною подією січня. У день Соборності України відбулося ще й свято української хустки, яке подарували гостям учасники хору «Будьмо».   

хустка Ці дві події гармонійно переплелися, адже історія українського народу і його культура –  невід’ємні складові усвідомлення нас, як нації.

Викладач історії Балтського педагогічного коледжу Анатолій Лєкар цікаво розповів про проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, яке відбулося 103 роки тому, та показав історичне значення цієї події для сьогодення та майбутнього нашої держави.

Його думку підтримала і заступник Балтського міського голови Тетяна Холіч. Вона також згадала про сумну дату – День вшанування захисників Донецького аеропорту, який випадає на 16 січня  і оголосила хвилину мовчання.

А потім почалося культурне дійство, яке подарували присутнім учасники козацького хору «Будьмо». Варто сказати, що воно відбувалося на тлі виставки української хустки, відкриття якої трохи раніше відбулося у музеї.

БалтаВедучі свята Петро Ткач та Таїсія Крисько зацікавили присутніх зворушливою розповіддю про невід’ємний елемент українського жіночого вбрання – про хустку. Вона була з жінкою у будні і у свята. Від народження до останнього подиху. Хустка є гарним подарунком і символом жіноцтва. Ще й досі теренові хустки вважаються вишуканою прикрасою костюму українських пані.

А скільки існує про хустку українських пісень! Вони веселі, сумні, тужливі… Одним словом – дуже різні, але задушевні і щирі. Є такі і в репертуарі козацького хору «Будьмо». І учасники свята «Берегине моя, українська хустко!» почули їх у виконанні уславленого колективу. Одні пісні викликали посмішку, від інших – на очі наверталися сльози. Світлі струни людських душ бриніли в унісон з почуттями виконавців. Це було щиро і зворушливо.

На завершення свята жителька міста Балти Ніна Булавцева передала у дар музею хустки, які зберігалися в її сім’ї. Унікальна колекція українських хусток в Балтському історичному музеї поповнилася новими експонатами.

Балта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Авторка – Ліана Швецова   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *