Плахтіївська громада власним коштом відремонтувала сільську амбулаторію. ВІДЕО

Подарунок під ялинку. В останній день року, 31 грудня, Плахтіївська громада, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині, презентувала своїм жителям відремонтовану амбулаторію. Капітальний ремонт тут здійснили уперше за 49 років, коштом сільської ради. Як тепер виглядає перший поверх та які медичні послуги планує надавати медцентр, дізнавалася СИЛА ГРОМАД.

Оглянути відроджену лікарню після ремонту прибули депутати й місцеві мешканці. Для гостей господарі провели невелику екскурсію. У будівлі повністю замінили вікна і двері, створили світлі просторі кабінети, коридори, постелили нову плитку на підлозі та стінах, – на оздобленні не економили. Адже тут не лише лікарі щодня працюватимуть, а й пацієнтам буде тепло й комфортно.

“На першому поверсі у нас 11 кабінетів, 2 кабінета дитячі, приймають хворих дітей і здорових, процедурний, кабінет для щеплень, і три кабінети для сімейних лікарів”, – показує впорядковане місце роботи Євген МАЛЮК, завідуючий Плахтіївської амбулаторії сімейної медицини.

Плахтіївська громадаЯк розповів Іван ЛИХО, голова Плахтіївської територіальної громади, зараз місцева влада відремонтувала ліву частину крила першого поверху, але планує продовжити ремонт усієї будівлі. На другому поверсі приміщення хочуть відкрити центр паліативної допомоги, аби медики кваліфіковано доглядали важкохворих людей.  а ще очільник громади радіє, що до Плахтіївки вдалося повернути стоматологічний кабінет: тепер місцевим жителям не потрібно їхати до Сарати за допомогою, – зможуть отримати її на місці.

Вода, нові крани, бойлери для підігріву води, сантехніка, пральні кімнати, побутова техніка -кошти на капітальний ремонт медичного закладу повністю профінансувала Плахтіївська сільська рада. Підрядником виступила компанія “Фортеця” з Сарати. Роботи вдалося здійснити оперативно за півтора місяця, бо дуже старались завершити до Нового року, ділиться директор Віктор Лохматов. 

Плахтіївська громадаАмбулаторія у Плахтіївці підпорядковується Саратському медичному Центру, обслуговує 4,5 тисячі жителів, тут працює 4 медпрацівника і водій, скоротили навіть санітарку. Проте у планах місцевого керівництва – отримати прямі пакети послуг з НСЗУ і надавати послуги по місцю проживання своїх жителів. Тому наразі приймають пацієнтів у правому крилі приміщення.

Цікаво, що медзаклад у Плахтіївці був збудований ще у 1973 році – та за свій майже 50-літній вік він жодного разу не бачив капітальних ремонтів. Районній владі було не до того, сільська влада грошей на це не мала. І от зараз, вже коли громада отримала повноваження самостійно розпоряджатись своїм бюджетом, вдалося передбачити кошти. Це – вагоме досягнення у перший рік роботи новоствореної Плахтіївської громади.

“Хочу сказати велику вдячність всім платникам податків, які добросовісно віднеслися до сплати. Це дало нам можливість виділити кошти із сільського бюджету на розвиток громади. В 2021 році було виділено 6,5 млн гривень на амбулаторію, на ремонт будинку культури, на благоустрій громади”, – ділиться Іван ЛИХО, голова Плахтіївської ради.

Щоправда, каже голова Іван Лихо, хотілося б допомоги і від обласного бюджету, адже на відміну від інших громад, Плахтіївка чомусь отримує мізер. Незважаючи на труднощі, місцева влада працює над покращенням якості послуг і створення комфортного життя, аби зупинити відтік молоді з села. Для цього потрібні нові робочі місця і гідна оплата праці.

Детальніше про відкриття амбулаторії – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *